Tergooi gebruikt jodiumbron bij behandeling borstkanker

hilversum Tergooi is begonnen met het gebruik van een piepkleine jodiumbron die dient als locatiebron in het operatiegebied bij borstkanker. Deze bron lichtradioactief 125-jodium vervangt de zogenaamde lokalisatiedraad, die eerder vlak voor de operatie werd ingebracht om de afwijking of tumor op te sporen.

"Door het gebruik van het jodiumbron is deze ingreep vlak voor de operatie niet meer nodig en daardoor minder belastend voor de patiënt", aldus mammachirurg Eline Vriens. "De toepassing van deze techniek is een waardevolle aanvulling voor zowel de patiënt als voor Tergooi als een van de grote behandelcentra voor borstkanker in Nederland en voorkeuraanbieder op het gebied van borstkankerzorg."
Het radioactieve korreltje is opgesloten in een klein metalen omhulsel van zo'n vier millimeter. Deze wordt voor de operatie onder plaatselijke verdoving in de afwijking of tumor geplaatst via een dunne holle naald. Dit gebeurt bij tumoren die niet of lastig voelbaar zijn, of als een patiënt voor de operatie nog chemotherapie krijgt. Door de chemotherapie slinkt de tumor in veel gevallen namelijk zodanig dat die tijdens de operatie niet of niet goed voelbaar is en ook niet meer zichtbaar is op een röntgenfoto.
Het markeert zo de plek waar het gezwel in de borst zit of zat. De jodiumbron geeft een heel lage dosis straling af die onschadelijk is voor gezondheid en omgeving. De chirurg kan later tijdens de operatie de bron en dus de tumor met een stralingsdetector terugvinden en verwijderen.