De drie opruimvrijwilligers van de Lelie.
De drie opruimvrijwilligers van de Lelie. Foto: Bastiaan Miché

Opruimactie geldt als teken van leven

De Lelie is niet dood, maar springlevend. Met die gedachte ruimden vrijwilligers de puinhopen van de dramatische brand eerder dit jaar op.

Hilversum Nog altijd - zeven maanden na de brand in de Lelie - wachten vrijwilligers en buurtbewoners op nieuws vanuit onder meer de politiek. Tot die tijd kunnen zij weinig doen. Of toch wel? "We willen terug wat we hadden en men hoeft echt niet alles voor ons te regelen."

Aan het woord is buurtbewoonster en oud-vrijwilligster Jacqueline van Oostveen. Op die dramatische woensdag in maart waren haar twee kinderen van zeven in het wijkcentrum. Bovendien gaan zij iedere dag naar de ernaastgelegen Paulusschool en dus kijken zij iedere dag tegen het spookpand aan. "Zij kwamen hier iedere woensdag", zegt de Hilversumse. "Het was voor hen een veilige en intieme plek."

Vrijdag is Van Oostveen samen met twee andere vaste vrijwilligers, Sander en Peter, druk doende om de troep in en rondom het pand op te ruimen. Ook zijn er plannen om de met hout dichtgetimmerde ramen op te leuken. Op die manier moet de Lelie er net iets minder triest uitzien. "We wachten op toestemming van iedereen om hier iets aan te kunnen doen en de toekomst is onduidelijk, maar wij kijken hier iedere dag tegenaan. De mensen die hierover beslissen niet. Wij voelen ons verantwoordelijk voor de Lelie. Het zou mooi zijn als wij met de buurt een stichting kunnen oprichten en het pand kunnen herbouwen. Dat is toch ook wat deze gemeente wil: dat initiatieven vanuit de buurt ontstaan?"
Een compleet nieuw en duur wijkcentrum hoeven de vrijwilligers helemaal niet. Dan kan alleen maar ten koste gaan van de intieme sfeer, is de gedachte. De boel renoveren en aan de achterkant - waar de puinhoop het grootst en het beeld het meest triest is - bouwen, is de wens. "Het is ideaal om dit te bouwen met de buurt. Het barst hier van de mensen die van alles kunnen."
Dat de mensen in Hilversum-Zuid begaan zijn met hun wijkcentrum bleek ook bij een statiegeldactie van de Albert Heijn aan de Gijsbrecht van Amstelstraat. De opbrengst daarvan was 400 euro. Het bedrag werd vrijdag eveneens overhandigd aan vrijwilligers en de kinderen van het kinderwerk van de Lelie.

De cheque ter waarde van 400 euro.