SP-vragen over voornemen koopzondag.
SP-vragen over voornemen koopzondag. Foto: Bastiaan Miché

'Centrumondernemers moeten zich houden aan staand beleid'

HILVERSUM Staand beleid is staand beleid. Om uitzonderingen op deze regel te maken, vindt de SP niet kunnen. De oppositiepartij heeft het in dit geval over het plan van de Stichting Centrum Hilversum om alvast te anticiperen op het mogelijk vrijgeven van de koopzondagen in Hilversum. Dat is voor de fractie reden geweest om schriftelijke vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders.

Om alle koopzondagen direct aan het begin van het jaar op te nemen en ervan uit te gaan dat de raad na de gemeenteraadsverkiezingen in maart direct beslist over het opengooien van de koopzondagen, is volgens de SP niet mogelijk. Volgens de huidige afspraken kan dat niet. “Er is staand beleid”, meldt de fractie. “Het voorstel van de Stichting Centrum Hilversum voldoet niet aan de geest van dat beleid en komt over als een list om de vastgestelde regels te omzeilen. Als SP vinden wij dat ongewenst.”

Het idee van de Stichting Centrum Hilversum is om de twintig beschikbare koopzondagen meteen op te nemen. Van 7 januari 2018 tot en met 20 mei moeten de winkels iedere zondag dan open kunnen. In de tussentijd moeten de net nieuw gekozen volksvertegenwoordigers ja zeggen tegen de nieuwe Winkeltijdenverordening. Volgens wethouder Wimar Jaeger van Economie komt het college begin 2018 met een aangepast plan voor de Winkeltijdenverordening. En als de raad niet akkoord gaat of het besluit niet voor 20 mei wordt genomen, dan hoopt centrummanager Kjeld Vosjan voor de rest van het jaar op enige politieke coulance. "Ik verwacht dat ze pragmatisch genoeg zijn en dan toch dingen willen aanpassen", zo meldde hij op donderdag 12 oktober in De Gooi en Eembode.

Bolwerken
Vosjan liet weten dat de ondernemers graag zelf de keuze hebben hoeveel koopzondagen zij mogen houden. Met het meteen willen opnemen van alle koopzondagen willen de ondernemers een signaal geven aan de politiek, meldde de centrummanager. Maar wordt dit idee wel zo breed gedragen? De SP plaatst vraagtekens bij het draagvlak. De fractie meldt dat zij geluiden heeft opgevangen dat vooral de kleinere ondernemers verontrust zijn. Zij vragen zich af of zij het wel kunnen bolwerken om zo veel extra dagen open te gaan. Daarnaast zouden zij volgens de SP helemaal niet op de hoogte zijn geweest van de plannen van de Stichting Centrum Hilversum. De ingediende aanvraag van de stichting bij de gemeente hebben zij moeten lezen in deze krant.

Volgens de SP-fractie lijkt deze constructie op een vooropgezet een-tweetje tussen de stichting en het gemeentebestuur. Deze opzet wordt 'een slinkse truc' genoemd door de oppositiepartij. Op deze manier wordt geprobeerd huidig beleid, dat voortkomt uit een democratisch genomen besluit, te omzeilen, is de mening van de socialisten. Daarom wil de SP onder andere weten wat het college nu vindt van deze opzet. Verder vraagt de fractie of het gemeentebestuur al akkoord is met het voornemen om alvast de twintig koopzondagen aan het begin van 2018 in te mogen zetten.