Als het GAK-gebouw een meer open karakter krijgt met een nieuwe entree à la Mout dan komt het pand beter uit de verf.
Als het GAK-gebouw een meer open karakter krijgt met een nieuwe entree à la Mout dan komt het pand beter uit de verf. Foto: HKU

De vele mogelijkheden van een al afgeschreven pand

Een duurzaam pand met fietsenkelder en drie etages waar plek is voor media, cultuur, horeca en winkels. Ja, dat kan allemaal in het GAK-gebouw.

HILVERSUM "Het GAK-gebouw heeft ontzettend veel potentie." Deze opmerking van drie HKU-studentes druist volledig in tegen de Hilversumse opvatting. Als straks de plannen voor het Stationsgebied op groen staan, dan gaat dit pand als eerste tegen de vlakte, zo is de stelling. Dat is niet nodig. Met een kleine investering is de creatie van architect Onno Greiner heel goed te behouden én zijn veel lokale ambities te realiseren.

Rücksichtslos de sloopkogel door het pand halen is wat Erfgoedvereniging Heemschut betreft een voorbarige én kostbare conclusie. Veel wenkbrauwen zullen gefronst worden, maar de erfgoedclub ziet het pand van Greiner als een architectonisch hoogstandje waar de sloophamer niet doorheen moet. "In alle plannen die sinds de jaren 70 zijn gemaakt, komt het GAK-gebouw niet tot z'n recht. Je moet niet vergeten dat dit een A-locatie is, alleen de loop is er compleet uit door de fietstunnel", stelt Christian Pfeiffer van Erfgoedvereniging Heemschut. Alleen stellen dat het gebouw van architectonische en culturele waarde is, biedt te weinig overredingskracht. Laten zien hoe je het pand (deels) anders kan invullen en het daardoor aantrekkelijker en weer functioneel maken, kan wellicht wel leiden tot een second opinion. "We willen de gemeente wakker schudden. Het pand heeft echt heel veel potentie", stellen HKU-studentes Christel Jansen, Kelsey Floor en Esther Borren. Samen met schoolgenoten hebben de Kunst- en Economiestudenten zich sinds half september beziggehouden met de opdracht van Heemschut om te kijken wat het GAK-gebouw allemaal te bieden heeft.

Duurzaamheid staat voorop. Behoud van het pand is dat sowieso al, zegt Pfeiffer. Slopen en nieuwbouw neerzetten is altijd duurder. Het idee is onder meer om met aardwarmte te gaan werken en zonnepanelen op het dak te leggen. Het gebouw zelf moet een open gevoel krijgen met veel licht en groen. Mensen moeten weer nieuwsgierig worden. Belangrijk aspect hierin is het opknappen van de hoofdingang. Nu zit deze verscholen achter de fietstunnel. Met een andere entree, veel glas zoals bij Mout, menen de onderzoekers dat dit weer een trekker wordt. Met andere ruiten en gewitte kozijnen oogt het gebouw ook anders.
Hoe zinvol is het om een gebouw te slopen met een grote kelder op steenworp afstand van het station? En bijna naast de plek waar de gemeente een ondergrondse fietskelder wil realiseren. Dat kan ook heel goed onder het GAK-gebouw. Of er ruimte is voor 7.000 fietsen valt te betwijfelen. "Je komt een heel end." Via de fietstunnel is er eenvoudig verbinding te maken met het station. Al is het idee van de gemeente om vanuit de 'eigen' fietskelder direct naar de perrons te kunnen.
Op de eerste etage zien de studenten studio's komen. Hier kunnen mediaprogramma's worden opgenomen en kunnen muzikanten terecht. Deze plekken zijn bedoeld voor studenten of beginnende professionals. De ruimtes zijn te huur. Mensen van de voormalige mediawerkplaats worden hierbij betrokken, is het voorstel.
Op de tweede verdieping is genoeg plek voor de bibliotheek. De bieb wil meer naar het centrum toe. Hier moeten boeken en veel meer informatie die met media te hebben, beschikbaar zijn. Een etage hoger kunnen conferentie- en vergaderzalen en eventueel nog werkplekken komen. Flexplekken zijn bedacht rond de binnenplaats. De binnentuin moet de ontmoetingsplaats worden. Kernwoorden zijn groen, licht en horeca waar een broodje en een kop koffie te halen is. Trein- en busreizigers kunnen hier ook terecht. Via de twee andere te realiseren ingangen kunnen zij hier komen. Rondom kunnen pop-upstores komen en een informatiecentrum (VVV), waarbij de nadruk op media en cultuur ligt. Wie na een lange werkdag wil nagenieten met vrienden of collega's moet dat kunnen doen op het dakterras: met cocktails en hapjes genieten van het uitzicht over het dorp.

Met de mogelijkheden die nu op papier staan, hopen Heemschut en de studenten aan tafel te mogen komen bij de gemeente. "Hopelijk staan ze er voor open om het gebouw te behouden."

Esther, Christel en Kelsey presenteerden hun ideeën.