Een grote glimlach bij Gijsbert Jansen na het in ontvangst nemen van de hoofdprijs van de Hilversum 100 Challenge.
Een grote glimlach bij Gijsbert Jansen na het in ontvangst nemen van de hoofdprijs van de Hilversum 100 Challenge. Foto: Margot Brakel

Bouwkringloopwinkel voorziet in Hilversumse behoefte

Waar laat je die paar pakken tegels? Nu gooi je ze weg. Volgend jaar zijn deze spullen te brengen naar of te kopen bij de bouwkringloop.

HILVERSUM Niet alleen particulieren zijn toe aan een plek waar zij hun overgebleven bouwmaterialen naartoe kunnen brengen of kopen, maar ook in de bouw is het besef geland dat het materiaal heel goed hergebruikt kan worden. De nieuwe organisatie De Bouwkringloop gaat in Hilversum een bouwkringloopwinkel opstarten, want de behoefte is groot, zo merkt deelnemer Gijsbert Jansen, die een aantal weken terug de hoofdprijs pakte van de Hilversum 100 Challenge.

"Te gek!", reageerde Gwendolyn Sigourney Frijns op onze Facebookpagina nadat zij had gelezen dat Jansen een bouwkringloopwinkel mag gaan realiseren in Hilversum. "Ik zie soms prachtige dingen verdwijnen in containers tijdens grove verbouwingen. Op deze manier krijgt het materiaal toch weer een mooie bestemming."

Jansen ziet al jaren hetzelfde en dan vooral op professionele bouwlocaties. Als vastgoedontwikkelaar komt hij veel op dit soort plekken. Goed en bruikbaar bouwmateriaal krijgt nog te vaak een plek bij het afval. In een wereld waar de betekenis en het belang van duurzaamheid is geland, moet ook in de bouw beter gekeken worden naar het hergebruik van materialen.
Tevreden constateert de Amersfoorter dat het duurzame besef ook is doorgedrongen in de bouwwereld. Een aantal jaar geleden had hij nooit de discussie over hergebruik kunnen voeren met bijvoorbeeld aannemers, uitvoerders en slopers. "De bouw is totaal geënt op nieuw. Die was helemaal niet bezig met hergebruik", is de uitleg. Al een tijdje merkt Jansen dat er sprake is van een omslag in het denken. De wil om materiaal een tweede leven te geven, is nu echt aanwezig. Een van de grootste knelpunten is de logistiek. Hoe komen de overgebleven bouwspullen naar één centrale plek? Hoe organiseer je dat als bouwbedrijf en en wie leidt dat allemaal in goede banen? "Dat is echt een grote uitdaging", geeft Jansen aan. "Ook in de gesprekken in Hilversum horen we deze signalen."

In Amersfoort heeft hij zich de laatste maanden beziggehouden met het project voor een tweedehandsbouwwinkel. Daar staat de Bouwkringloop inmiddels volop in de steigers. Halverwege december gaan de deuren open en worden hier van particulieren, slopers en bouwbedrijven overgebleven bouwmaterialen verzameld, die tegen een gunstig tarief weer afgehaald kunnen worden.

Als winnaar van de Hilversum 100 Challenge, de wedstrijd die de gemeente deze zomer had uitgeschreven om zo veel mogelijk duurzame ideeën op te halen en daarmee vooral te werken aan CO2-reductie, gaat De Bouwkringloop nu aan de gang met dit idee. Voor hen is het vooral zaak om met partijen aan tafel te komen, waaronder de GAD, en afspraken maken over de uitvoering. Als alle neuzen dezelfde kant op staan, dan kan het snel gaan. Dat heeft de ontwikkelaar in Amersfoort gemerkt. Op z'n vroegst zou de Hilversumse bouwkringloop medio 2018 open kunnen. Jansen benadrukt dat dit deze verwachting wel met potlood moet worden ingevuld.

De bijeenkomst van de Hilversum 100 Challenge in de Stookplaats op dinsdag 10 oktober, waar Jansen de hoofdprijs in ontvangst nam, is een goed startmoment geweest. De Amersfoorter noemde het evenement heel nuttig, omdat e veel partijen met duurzame gedachten in één ruimte waren. Daardoor heeft hij meteen spijkers met koppen kunnen slaan en geconstateerd dat er veel animo is in Hilversum om te verduurzamen. "Die hoofdprijs van 10.000 euro komt niet in de buurt van wat het kost om zo'n project op te zetten. Het enthousiasme dat er in Hilversum is, is het belangrijkste. Dat is de spin-off van deze prijs. De verwachting is groot in Hilversum, maar de winkel moet gaan lukken", laat de winnaar van de challenge weten.

'De bouw is totaal geënt op nieuw. Niet bezig met hergebruik'