Michiel Eereberg, fractielid Hart voor Hilversum, samen met bestuursleden BIK Charlotte de Boer, Arthur Verweij en Mirjam van der Werff.
Michiel Eereberg, fractielid Hart voor Hilversum, samen met bestuursleden BIK Charlotte de Boer, Arthur Verweij en Mirjam van der Werff. Foto: Koosje de Beer

Bewonersvereniging BIK tevreden over de nieuwe bouwplannen in hun buurt

Na een stroeve start zijn de bewoners van de Lieven de Keylaan en Outshoornlaan nu wel tevreden over de bouwplannen voor de restkavel in hun buurt.

Hilversum Een bouwblok van drie verdiepingen met gevels van 67 meter en 73 meter lang voor hun deur: voor de bewoners van de Lieven de Keylaan en de Outshoornlaan was dit een jaar geleden een waar schrikbeeld. Ook omdat gemeente en woningbouwcorporatie niet echt openstonden voor een gesprek. Een turbulente commissie Ruimte, waar 56 mensen uit de buurt aanwezig waren, heeft schot in de zaak gebracht. "We hebben nu elke maand overleg met de architect, Dudok Wonen, de Alliantie en de gemeente", vertelt Mirjam van der Werff, bestuurslid van bewonersvereniging BIK. "Op een paar details na kunnen we ons vinden in de plannen die er nu liggen."

Uiteindelijk bleek de ophef rond de restkavel tussen de Lieven de Keylaan en de Outshoornlaan een storm in een glas water, zegt Arthur Verweij, medebestuurslid van BIK, dat staat voor Vereniging Buurtbelangen Invulling Keyplan, achteraf. "Na de commissievergadering, waar wij luid en duidelijk ons protest hebben laten horen, is er snel een overleg opgestart tussen de woningbouwcorporaties, een projectleider van de gemeente, de architect en ons. Die eerste bijeenkomst was emotioneel. Gelukkig maakten de architect en de corporaties al heel snel duidelijk dat zij niet van plan waren om de maximale bouwhoogtes aan te houden. Onze angst bleek onterecht, maar dat hadden we natuurlijk graag eerder gehoord."

Maquettes

De bestuursleden roemen de inzet van Moke Architecten, het bureau dat het ontwerp maakt voor de woningen op de restkavel. "Wij konden onze wensen aangeven en Ludo Grooteman heeft deze in twee maquettes uitgewerkt. Het gaf ons het vertrouwen om ons eigen plan los te laten", vervolgt Van der Werff. "De bouwhoogte is ook aangepast. Er komen nu appartementen van twee hoog in plaats van drie hoog en dat past prima in de wijk. Het betekent dat we niet aankijken tegen een gevel van ruim 13 meter. De hoogte is nu, net als de bestaande huizen, ruim 9 meter. Daar kunnen wij goed mee leven." Ook het aantal geplande woningen is in het nieuwe plan teruggebracht, vult Charlotte de Boer, ook betrokken bij het bestuur van BIK, aan. "Helemaal definitief zijn de aantallen nog niet, maar er komen nu rond de 56 appartementen en acht eengezinswoningen. Dat is wel een andere orde van grootte dan de 88 woningen waar eerder sprake van was."

Michiel Eereberg, fractielid van Hart van Hilversum, heeft de inzet van de bewoners altijd gesteund. "Ik vond het vreemd dat deze bewoners in het begin geen gehoor vonden bij de politiek. Sterke buurten en bewonersparticipatie zijn belangrijk en daar moeten we juist blij mee zijn. Het is goed dat BIK voor de belangen van de buurt blijft opkomen. Dit succes maakt ook duidelijk dat bewonersinspraak werkt." Wel maakt hij zich zorgen over de parkeerdruk in de buurt. "Je merkt nu al dat mensen van de Jacob van Campenlaan hun auto in de buurt neerzetten. Als daar later de bewoners van de nieuwe wijk bij komen, gaat dat niet goed. Daar moet een oplossing voor komen." Ook bestuurslid De Boer is er niet helemaal gerust op. "Er is nu een ingang voor auto's aan de Outshoornlaan gepland en daar is deze straat eigenlijk te smal voor", vindt ze.

Urban Farming

'Na een turbulente commissievergadering kregen we inspraak'

De oude school die op de kavel stond is gesloopt en het onkruid gemaaid. Het terrein staat er leeg bij en eerder dan in 2019 zal de bouw niet beginnen. "Om toch iets met het terrein te doen, hebben we contact gezocht met Urban Farming Hilversum", vertelt Van der Werff tot slot. "Zij moesten weg van hun plek bij Crailo. Samen met buurtbewoners gaat Urban Farming de kweekbakken onderhouden die hier komen."