Werken aan verkeersveiligheid voor langzaam verkeer op rotonde Diependaalselaan/Utrechtseweg.
Werken aan verkeersveiligheid voor langzaam verkeer op rotonde Diependaalselaan/Utrechtseweg. Foto: Bastiaan Miché

Maatregelen in beeld voor gevaarlijkste kruispunt

HILVERSUM 'Gevaarlijk en onoverzichtelijk' zijn de kwalificaties die opgaan voor de rotonde Diependaalselaan/Utrechtseweg. Het is dan ook niet voor niets dat deze rotonde een van de gevaarlijkste kruisingen is van Hilversum. Dat vraagt om maatregelen. Daar komt wethouder Floris Voorink van Verkeer nu dan mee.

In zijn eind vorige week verstuurde wethoudersbrief presenteert de liberaal vier oplossingen om de kruising veiliger te maken. Als eerste noemt hij het uitbuigen van het fietspad langs de Utrechtseweg-zuidzijde in de richting van de Diependaalselaan. Verder moet er gewerkt worden aan de zichtbaarheid van het langzame verkeer (fietsers en voetgangers). Zijn voorstel is om verkeersplateaus aan te leggen.

Tevens wil de VVD'er twee extra middengeleiders aanleggen op de Diependaalselaan. Met deze gefaseerde oversteek is de verwachting dat het aantal zogenoemde 'afdekongevallen' (situaties waarin het zicht door een ander op of over het kruispunt rijdend voertuig of obstakel voor het doorgaande verkeer ontnomen wordt) moet verminderen. Extra attentiemaatregelen plaatsen is de vierde oplossingsrichting die de wethouders aandraagt. Motorvoertuigen moeten daardoor alerter worden op overstekend langzaam verkeer.

In gesprekken over de oplossingsrichtingen die de wethouder heeft gevoerd met vertegenwoordigers van Comité Diependaalsbelang en Vereniging Utrechtseweg e.o. kwam naar voren dat de omwonenden een onderdoorgang willen. Een tunnel is echter geen haalbare kaart. "Genoemde oplossingsrichting is financieel niet haalbaar en kan niet binnen de huidige maatvoering van de rotonde worden gerealiseerd", schrijft Voorink klip-en-klaar aan de gemeenteraad.

Voorink is naar oplossingen gaan kijken voor deze gevaarlijke kruising nadat vorig jaar de motie 'Goed Voorsorteren' was aangenomen door de gemeenteraad. Onderzoek naar de inrichting en het gebruik van de rotonde heeft in kaart gebracht dat de inrichting van de rotonde voor langzaam verkeer, de verkeersveiligheid van fietsers en voetgangers en de verkeersdoorstroming in de spits de drie belangrijkste aandachtspunten zijn. Op basis hiervan zijn de voorgestelde maatregelen tot stand gekomen. Geld hiervoor zou kunnen komen uit het exploitatiebudget Verkeer en Vervoer. De liberaal presenteert zijn bevindingen nog in de commissie Verkeer en Beheer.