'Zet raadhuis op lijst van Unesco'

HILVERSUM Zonnestraal staat al jaren op de nominatie om op de Werelderfgoedlijst te komen van Unesco. Hilversum heeft nog een gebouw dat hiervoor in aanmerking komt: emeritus-hoogleraar Herman Pleij hoopt dat het raadhuis van Dudok deze status ook bereikt.

Dinsdagavond deed Pleij een vurig pleidooi in 'De wereld draait door' om het meesterwerk van de Hilversumse stadsarchitect op de Werelderfgoedlijst te zetten. Volgens de hoogleraar is het raadhuis een 'wereldmonument'.


Plannen voor GAK-gebouw 'gepasseerd station'

HILVERSUM In opdracht van Erfgoedvereniging Heemschut hebben studenten van HKU gekeken naar een andere invulling van het GAK-gebouw, zodat de gemeente een goed beeld krijgt wat er allemaal mogelijk is in de creatie van architect Onno Greiner. In hun plan zijn veel gemeentelijke ambities voor het nieuwe Stationsplein gerealiseerd. Wat Hilversum betreft, komt deze actie te laat.

De erfgoedclub wil het pand aan het Stationsplein graag behouden. Dat liet zij begin dit jaar al weten nadat de gemeente eind december 2016 dit pand had gekocht. Volgens Heemschut heeft het gebouw, dat als 'lelijkste gebouw van Hilversum' te boek staat, veel mogelijkheden. Vanuit het raadhuis klinkt dat dit echt een gepasseerd station is en dat het pand tegen de vlakte gaat als Hilversum daadwerkelijk een begin kan maken met het opknappen van het stationsgebied.

Maandag 13 november presenteert de gemeente het stedenbouwkundig plan. De informatiebijeenkomst vindt plaats in de Burgerzaal van het raadhuis en duurt van 19.30 tot 21.30 uur.

15