Zaken terugdraaien als niet aan de voorwaarden van de vergunning is voldaan.
Zaken terugdraaien als niet aan de voorwaarden van de vergunning is voldaan. Foto: Bastiaan Miché

Zevenpuntenplan om beleid woningsplitsing te verbeteren

HILVERSUM De tijger moet niet alleen brullen op papier, maar moet zich ook echt laten horen. Als je hele strenge regels opstelt over woningsplitsing dan moet je je daaraan houden. Wat de SP en Hart voor Hilversum (HvH) betreft zit er een groot verschil tussen het vastgelegde beleid en de uitvoering ervan. In de commissie Ruimte van donderdag 15 november presenteren zij een zevenpuntenplan omdat het beleid volgens hen echt beter moet.

Naast het op de voorpagina genoemde meldpunt willen SP-fractievoorzitter Bianca Verweij en HvH-fractiemedewerker Michiel Eerenberg ook dat er actieve opsporing en handhaving op illegale woningsplitsing plaatsvindt. Hun eigen ervaring is dat er weinig gedaan wordt met een dergelijke melding openbare ruimte (MOR). Handhavers controleren op de verkeerde moment, stellen de politici. "Panden splitsen gebeurt in het weekeinde. Dat begint op vrijdagavond en duurt tot en met zondag. Als ik dat zie gebeuren dan weet ik genoeg. Ik heb dat gemeld bij handhaving", vertelt Eerenberg.

Nu Hilversum sinds begin 2016 strenge regels heeft opgesteld, moet de gemeente aanvragers voor meervoudige bewoning ontmoedigen. Nu is het toch zo dat de gemeente per locatie bekijkt of zij een vergunning verleent. Hoewel vorig jaar de nieuwe regeling is aangenomen en meervoudige bewoning in principe niet meer mogelijk is, kan de gemeente alsnog beslissen medewerking te verlenen. De aanvraag moet aan randvoorwaarden voldoen die in het bestemmingsplan zijn opgenomen.
Deze redenering bevreemdt Verweij en Eerenberg: je hebt strenge regels met als uitgangspunt dat je meervoudige bewoning als ongewenst beschouwt. Zij pleiten voor een actief ontmoedigingsbeleid. Bij het indienen moeten aanvragers te horen krijgen dat het inwilligen van een wens lastig is gezien de regelgeving. Dat gebeurt volgens Eerenberg al wel, maar mondjesmaat. Goed voorbeeld daarvan is Café Stuif op de Kleine Drift. Deze panden zijn opgekocht door een projectontwikkelaar en die zou inderdaad zijn ontmoedigd.
Wie zich niet aan de regels heeft gehouden, zoals bij de Kleine Drift 35a, moet op de blaren zitten. In het Ascensio-pand zijn meer wooneenheden gecreëerd dan was aangevraagd. SP en HvH vinden dat het college de vergunning moet terugdraaien. Tevens dient er een plan te komen om de reeds gesplitste eenheden, die niet voldoen aan de eisen van het paraplubestemmingsplan, terug te draaien.

En communicatie is een apart punt dat meer aandacht verdient. De gemeente moet beter communiceren naar aanvragers en inwoners en ook intern. Zo kan het niet zijn dat de vergunning voor meervoudige bewoning wordt geweigerd, terwijl er wel parkeervergunningen worden verleend.