Volgens VVD, CDA en CU zijn er wel zorgen over deelname aan de wietproef bij de coffeeshopouders.
Volgens VVD, CDA en CU zijn er wel zorgen over deelname aan de wietproef bij de coffeeshopouders. Foto: Enter Media

'Volgens mij heb ik niet buiten de lijntjes gekleurd'

Van het nieuwe denken is nog geen sprake, vindt Broertjes. Met het willen meedoen aan de wietproef helpt hij VVD, CDA en CU.

HILVERSUM Burgemeester Pieter Broertjes is van mening dat hij niet voor z'n beurt heeft gesproken toen hij twee geleden in Den Haag aangaf dat Hilversum wil meedoen aan de proef met het legaal wiet kweken. De lokale afdelingen van VVD, CDA en de ChristenUnie (CU) vinden dat hij dit voornemen eerst aan de gemeenteraad had moet voorleggen. "Volgens mij heb ik niet buiten de lijntjes gekleurd", aldus Broertjes.

In 'Het gesprek met' van deze krant en GooiTV (video is vanaf donderdag te zien op onze website) zegt de burgemeester zich juist netjes te houden aan de wens van de raad. De burgemeester wijst naar een uitspraak van de raad uit 2014. Toen gaf de meerderheid aan het legaliseren van wiet een goed idee te vinden. In dat licht bezien heeft hij - na overleg te hebben gevoerd in het college - Hilversum opgegeven als kandidaat in politiek Den Haag. "Ik vind niet dat ik iets gedaan heb", is zijn reactie. "Ik moet doen wat de raad wil en die heeft in 2014 in meerderheid besloten dat dit een goed plan is", verklaart hij voor de camera.
De drie Hilversumse partijen zijn not amused over deze actie van de burgemeester. VVD, CDA en CU hebben hun bedenkingen bij dit plan, dat in hun ogen wel degelijk naar de gemeenteraad had gemoeten. In de commissie Economie en Bestuur van oktober hebben zij al laten weten dat zij vraagtekens plaatsen. Hier werd de oproep van D66 Hilversum besproken. De democraten zijn groot voorstander. Het trio heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan de burgemeester nadat zij in De Gooi en Eembode hadden gelezen dat Hilversum zich officieel heeft aangemeld bij het nieuwe kabinet.

Opmerkelijk vindt Broertjes dat juist VVD, CDA en CU vorige week schriftelijke vragen hebben gesteld over de kandidaatstelling. Hun landelijke fracties zijn namelijk de initiatiefnemers van het experiment waarbij wiet gekweekt gaat worden onder overheidstoezicht. "Ik ben ervan uitgegaan dat het nieuwe denken is ontstaan", luidt zijn inleiding. "Op nationaal niveau hebben D66, VVD, CDA en CU een akkoord gesloten, waarin deze pilot staat. De partijen hier zitten nog een beetje in het oude denken. Dat kost tijd. Ik help ze daar even een beetje bij", is Broertjes' toevoeging.

Vraagtekens plaatsen de drie partijen ook bij het draagvlak onder de Hilversumse coffeeshophouders. Volgens Broertjes vinden zij deelname aan de proef prima. Maar er bestaan wel degelijk zorgen bij de coffeeshophouders, blijkt uit navraag van de politieke partijen. Er zijn zorgen over de kwaliteit van het legale aanbod. Daarnaast kunnen buitenlandse producten niet langer geleverd worden tijdens het legale experiment. "De angst bestaat dat klanten naar andere gemeenten vertrekken", menen VVD, CDA en CU.

Woensdag 22 november kruisen de burgemeester en de commissie Economie en Bestuur opnieuw de degens over dit onderwerp. "Ik ga het debat aan", aldus Broertjes.