Het parochiebestuur heeft De Lelie in de verkoop staan.
Het parochiebestuur heeft De Lelie in de verkoop staan. Foto: Bastiaan Miché

Drie prille ideeën op tafel voor nieuwe voorziening Bloemenbuurt

Het kerkbestuur verkoopt de oude Lelie. Gegadigden en plannen zijn er genoeg. Alles hangt af aan wie de grond verkocht wordt.

HILVERSUM "Er moet een buurthuis terugkomen op deze locatie", liet wethouder Eric van der Want vorige week donderdag onomwonden weten. Maar wat voor nieuwe voorziening komt er dan in de Bloemenbuurt? Momenteel liggen drie prille ideeën op tafel, die de gemeente de komende tijd verder in de grondverf gaat zetten.

De crux ligt bij het bestuur van de Emmaus-Paulusparochie. De eigenaar van De Lelie heeft besloten het in maart afgebrande wijkcentrum te gaan verkopen. "Wij zijn geen projectontwikkelaar", zei Herman ter Riele donderdag tijdens de informatiebijeenkomst in het tuinhuis van St. Carolus.

Volgens de woordvoerder hebben vier projectontwikkelaars zich gemeld, maar het is niet de bedoeling van de kerk om De Lelie aan de hoogste bieder te verkopen. Ter Riele benadrukte dat zij willen verkopen aan diegene die het beste gehoor geeft aan de maatschappelijke bestemming die deze plek heeft. Uit de zaal kwam de vraag hoe hard het parochiebestuur blijft vasthouden aan de eis van maatschappelijke bestemming. Sommige buurtbewoners zijn sceptisch. Op de Clemenskerk, waar nu een indoortrampolinepark in komt, zit ook een maatschappelijke bestemming. Van der Want zei het volste vertrouwen te hebben in de bestuurders van de Emmaus-Paulusparochie. Juist omdat zij kijken naar de plannen in plaats van het meeste geld te willen opstrijken.

En als er geen goede kandidaat-koper tussen zit, dan kan het ook zijn dat zij van het verzekeringsgeld het buurthuis laten herbouwen. Van der Want opperde het idee dat de gemeente zich ook zou kunnen melden als koper. Die constructie vergt nader onderzoek, voegde de wethouder er wel aan toe.

Dat is wat de buurtbewoners het liefst zien: een herbouwd buurthuis. "Wij willen een buurthuis terug in dezelfde hoedanigheid, op dezelfde plek en met dezelfde vierkante meters als er stond, want De Lelie is buurterfgoed", gaf Jacqueline van Oostveen aan. Zij sprak namens een groep omwonenden en vrijwilligers van De Lelie. Deze club heeft het idee opgevat om een stichting op te richten om als rechtspersoon en verenigd gesprekspartner te kunnen optreden. De statuten zijn opgetekend en kunnen naar de notaris.

Hun wens is om een huis van de buurt te realiseren. Daar kan snel een begin mee worden gemaakt, wat Van Oostveen betreft. Haar voorstel is om nu alvast aan de slag te gaan met de voorkant van het buurthuis. Die is goed te renoveren, meent de bewoonster. De rest van het gebouw kan dan in een later stadium worden neergezet. "Daar kunnen we bij wijze van spreken morgen mee beginnen. Daardoor begint het ook weer te leven in de buurt", aldus Van Oostveen.

'Wij willen een buurthuis terug in dezelfde hoedanigheid'

De betrokkenheid in de buurt deed Van der Want goed. Dat de bewoners een stichting in het leven willen roepen om zo mee te denken en te praten over de nieuwe voorziening, vindt hij een verstandige zet. Dat past goed bij het buurtgericht werken van Hilversum: inwoners moeten aangeven wat zij willen in hun buurt.

Dat betekent nog niet dat de bewonersvariant op nummer één staat. Van der Want wil ook de twee andere opties verder laten uitwerken. Zo wil een projectontwikkelaar een buurthuis neerzetten met daar bovenop twee woonlagen. Naast een maatschappelijke bestemming mogen er volgens het bestemmingsplan ook woningen komen in de wijk. Volgens een gemeentewoordvoerder gaat het om een beschermdwonenproject. Het idee is om hier sociale woningen te realiseren voor een specifieke doelgroep.

De overige optie is de meer gecompliceerde variant, zoals Van der Want het donderdag omschreef. Er zou een multifunctioneel gebouw kunnen komen waarin plek is voor de Paulusschool, een buurthuis en nog veel meer. "Misschien moeten we meer naar de hele bouwvlek kijken. Is het slimmer om te kijken naar het gebouw van de school, die meer ruimte dan kinderen heeft? Kunnen we dan iets toevoegen aan de indeling? Een kinderopvangorganisatie heeft zich bijvoorbeeld gemeld", aldus een gemeentewoordvoerder.

Het wordt tijd om tempo te maken, is de mening van Van der Want. Zeven maanden geleden brandde het wijkcentrum af. Nu is het tijd om aan het werk te gaan om zo snel mogelijk een nieuwe voorziening te creëren in de Bloemenbuurt. De wethouder realiseert zich dat het enkele jaren gaat duren voordat de nieuwe voorziening er daadwerkelijk is. Daarom is de gemeente bezig met een oplossing voor de korte termijn. Hilversum wil een tijdelijk onderkomen realiseren aan de Hilvertsweg 89-91. In dit voormalige pand van de vrouwenfitness kunnen bijvoorbeeld het wijkinformatiecentrum en kleinschalige activiteiten een plaats krijgen. Momenteel is de gemeente in gesprek met de eigenaar. Begin 2018 moet deze locatie naar verwachting open kunnen.