De Porsche en Mini Cooper in één beeld op die dramatische avond in maart 2016.
De Porsche en Mini Cooper in één beeld op die dramatische avond in maart 2016. Foto: Bastiaan Miché

Wat bezielde straatracers op de Dijk?

Tegen de vader en zoon uit Loosdrecht is vijf en drie jaar cel geëist vanwege het doodrijden van Fleur op 16 maart 2016. "U was bezig met een straatrace."

Loosdrecht "Ik wil dat jullie weten wie Fleur was." Geëmotioneerd toont de vader van Fleur Balkenstein in de rechtszaal de foto van zijn dochter aan de twee verdachten.

De twee mannen, vader (54) en zoon (33), zijn volgens de officier van justitie verantwoordelijk voor het auto-ongeluk op 16 maart vorig jaar op de Nieuw Loosdrechtsedijk waarbij de 19-jarige Fleur levensgevaarlijk gewond werd. De jonge vrouw overleed twee weken later aan haar verwondingen.

Hele toekomst

De vader van Fleur schetst in zijn slachtofferverklaring een beeld van een bewuste, verantwoordelijke jonge vrouw, in de bloei van haar leven. Fleur zat vol plannen en had nog een hele toekomst voor zich. Hij neemt het de twee verdachten zeer kwalijk dat zij beiden hun verantwoordelijkheid voor het ongeval niet hebben willen nemen. "Als jullie echte kerels waren hadden jullie dat gedaan", eindigt de vader zijn verklaring.
De Porsche van de 54-jarige verdachte kwam op 16 maart vorig jaar rond 21.45 uur vanuit Hilversum met ongeveer 160 km per uur over de Nieuw Loosdrechtsedijk aangereden, op de hielen gezeten door zijn zoon in een Mini Cooper, toen Fleur haar auto vanaf een zijweg de Dijk op stuurde richting Hilversum. Een paar seconden later boorde de Porsche zich in de linkerzijflank van de Toyota van Fleur. De jonge vrouw werd levensgevaarlijk gewond overgebracht naar het UMC, waar zij twee weken later overleed aan de complicaties van het ongeluk.

Vader en zoon waren die avond eerst wat gaan drinken in café Moeke in Hollandse Rading, reden daarna met de Porsche naar Amersfoort om wat te eten en op de terugweg werd opnieuw bij café Moeke gestopt om de Mini Cooper van de zoon op te halen. Vervolgens zijn ze allebei in hun eigen auto gestapt en achter elkaar over de Dijk richting de woning van de vader gereden in Loosdrecht.

De officier van justitie verwijt de twee verdachten het ongeluk in vereniging te hebben gepleegd. Er was sprake van een nauwe en bewuste samenwerking, want de twee raceten drie kilometer lang achter elkaar over de Dijk, met absurde snelheden oplopend tot 167 kilometer per uur, waarbij volgens getuigen de een de ander probeerde in te halen. "U was bezig met een straatrace binnen de bebouwde kom. Wat bezielde u?", aldus de officier van justitie.
Naast het bizarre rijgedrag van de twee verdachten verwijt de officier van justitie de vader dat hij met twee keer de toegestane hoeveelheid alcohol achter het stuur is gekropen. "En dat terwijl u al vijf keer eerder bent veroordeeld voor het rijden onder invloed."
De verdediging vroeg vrijspraak voor het tenlastegelegde, onder meer omdat er geen onderzoek was gedaan naar de telefoon van Fleur. Want hoe was het mogelijk dat zij de Porsche niet had zien aankomen? Had zij wellicht zitten bellen of appen?

Verdediging: 'Had Fleur wellicht zitten
bellen of appen?'

Snoeihard

De officier van justitie had hierop een kort antwoord. "Meneer reed zo snoeihard dat zij geen tijd had om de Porsche te kunnen zien aankomen."

Naast de celstraf eiste de officier van justitie een rijontzegging voor beide verdachten van 5 jaar.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.