Met het ophangen van dezelfde vlaggen is vorig jaar een start gemaakt met het uitdragen van de eenduidigheid.
Met het ophangen van dezelfde vlaggen is vorig jaar een start gemaakt met het uitdragen van de eenduidigheid. Foto: Bastiaan Miché

Havenstraat en Vaartweg hebben weer een spreekbuis

Samen bereik je meer dan in je uppie. Daarom hebben ondernemers van de Havenstraat en de Vaartweg de handen ineengeslagen om hun straten aantrekkelijker te maken.

HILVERSUM Met de oprichting van ondernemersvereniging HavenVaart slaan de ondernemers twee vliegen in één klap. Het geeft aan dat ondernemers van de Havenstraat en de Vaartweg zich verenigd hebben en daarmee een spreekbuis hebben, bijvoorbeeld richting gemeente en politiek. Dat is wel zo handig als je een wensenlijstje hebt.

Sinds maandagochtend hebben de twee verbindingsstraten weer een ondernemersvereniging. In Café De Kaars aan de Havenstraat gaven de aanwezige ondernemers hun jawoord aan de oprichting van de nieuwe ondernemersvereniging genaamd HavenVaart. "Dit is een stap in de goede richting", geven ondernemers Maaike van der Meulen en Shiva de Winter aan. "Dit is belangrijk omdat er nu een basis is van waaruit we kunnen handelen."

Dat een aantal ondernemers zich nu verenigd heeft, is een overwinning. Het blijkt lastig te zijn om in deze straten de organisatiegraad op orde te krijgen. Het besef dat je samen sterker bent, komt langzaam op gang. Diverse gezamenlijke acties zijn sinds vorig jaar ondernomen. Zo hebben de ondernemers meegewerkt aan het Zilveren Camera-project van Museum Hilversum. In 2016 en 2017 hebben in hun straten grote borden met nieuwsfoto’s van de tentoonstelling gestaan. Sinds oktober vorig jaar hangen er groen-gele vlaggen boven de winkels. Deze vlaggenparade moet eenheid uitstralen van ondernemers en vastgoedeigenaren en was tevens een eerste aanzet om gezamenlijk beide straten te verbeteren.

Toch heeft het nog ruim een jaar geduurd voordat HavenVaart werd opgericht. Ondernemen vergt veel tijd en energie en om dan ook nog met collega-straatwinkeliers plannen te maken, schiet er snel bij in. De Winter en Van der Meulen herkennen dat beeld. "Er wordt hard gewerkt om de zaak draaiende te houden", aldus het duo. "Maar samen maken we onze straten leuker", luidt het vervolg van het tweetal.
Zelf ervaren zij dat het makkelijker is om vanuit een vereniging te spreken met de gemeente. Nu hebben alle ondernemers wel contact met het raadhuis, maar is het te veel los zand en komt er weinig van de grond. Met de oprichting van HavenVaart is er meer body gekomen, zoals De Winter het omschrijft. Nu hebben de twee straten één spreekbuis. Dat betekent makkelijker in contact komen met onder andere de gemeente, met wie de ondernemers op willen trekken om de heersende problemen aan te kunnen pakken.

De ondernemers vinden dat de focus vanuit het raadhuis nu op de verbindingsstraten mag komen. Het centrum is mooi opgeknapt. Alle begrip hebben Van der Meulen en De Winter voor de gewenste opknapbeurt van de binnenstad, maar nu moeten de gemeente en de raad de focus verleggen naar gebieden die ook aandacht nodig hebben. "Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht hopen wij de interesse van de politieke partijen te wekken om samen met ons de straten de aandacht te geven die zij verdienen en de focus van het gemeentebestuur op het centrum te verbreden naar dit gebied. Onze straten hebben immers zo veel potentie", is de oproep.

Met elkaar oplossingen vinden voor de huidige problemen is het motto. Zo staan er nog de nodige vierkante meters winkeloppervlak leeg. Van der Meulen zegt dat een Leegstandsverordening bijvoorbeeld handig is. Daar moet de gemeenteraad dan mee akkoord gaan. Tot nu toe ziet een meerderheid van de politiek hier niets in. Volgens de onderneemster zijn de Havenstraat en Vaartweg hier wel bij gebaat doordat de leegstaande locaties dan makkelijker en sneller gevuld kunnen worden. Dat zorgt voor beweging en dat is precies wat nodig is, meldt De Winter.

'We moeten onze straten gezamenlijk leuker maken'

Met hulp van de gemeente willen de ondernemers werken aan een beter verblijfsklimaat. Automobilisten en fietsers rijden massaal door de Havenstraat en de Vaartweg, maar stoppen amper om hier te shoppen. De straten moeten aantrekkelijker worden door bijvoorbeeld de gevels op te knappen. Verder willen de ondernemers een straatmanager in de hand nemen. Deze persoon moet de spil zijn in het leefbaarder maken van de twee verbindingsstraten. Vooral omdat een straatmanager de benodigde ervaring heeft. Zelf hebben zij ook werk aan de winkel. Een van de opdrachten is om betere afspraken te maken tussen de horecaondernemers en de anderen. "Als bij de één het licht uitgaat, gaat bij de ander het licht juist aan. Daar is nog veel te winnen", aldus De Winter.

Uiteindelijk moet dit in de toekomst leiden tot een betere en aantrekkelijker Havenstraat en Vaartweg. Dat is een proces van de lange adem. Dat realiseren De Winter en Van der Meulen zich goed. "Ondernemers die hier zitten zijn trots op hun eigen onderneming. Het zou heel leuk zijn als ondernemers gaan zeggen dat ze trots zijn op de straat waarin zij ondernemen, want wij hebben twee leuke en gevarieerde straten", besluit Van der Meulen.