Een van de ideeën is om het publiek meer te laten meedenken met de programmering van het poppodium.
Een van de ideeën is om het publiek meer te laten meedenken met de programmering van het poppodium. Foto: Bastiaan Miché

'We moeten een eigen niche zien te pakken'

Met meer inspraak in de programmering van het publiek en meer producties voor jongeren heeft de Vorstin de nieuwe koers uitgezet.

HILVERSUM Rode cijfers, organisatorische problemen en een imagoprobleem: Podium de Vorstin staat er niet fraai op. Aan alle onrust en financiële problemen moet nu voorgoed een einde komen nu er een nieuw plan is, waarin een nieuwe inhoudelijke koers is uitgestippeld. De Vorstin gaat zich onder andere meer richten op jongeren en wil publiek, culturele en mediapartners meer betrekken bij de programmering.

"We moeten een eigen niche zien te pakken, een eigen subregionale functie in het Gooi", aldus Anton Kok, voorzitter van het bestuur van Podium de Vorstin. De concurrentie aangaan met poppodia uit Amsterdam en Utrecht heeft geen zin. Populaire bands en artiesten verkiezen Paradiso en Tivoli altijd boven Hilversum. De Vorstin moet een eigen identiteit creëren. Daarom blijft zij inzetten op de sterke punten. Het poppodium scoort goed met Nederlandstalige artiesten en zet stevig in op soul- en bluesacts.

Qua programmering wordt de focus meer op jongeren gelegd. "Dit plan gaat uit van de overtuiging dat Hilversum meer muzikale krachtstroom kan gebruiken", zegt interim-directeur Loes Wagenmaker. "Wij, medewerkers, bestuur en directie van de Vorstin, vinden dat het uitgaansleven van Hilversum spannender en uitdagender kan. We beschouwen het als onze taak om monocultuur in Hilversum te bestrijden. Op die manier kan onze stad ook voor jonge mensen nog meer betekenis krijgen."

De introductie van zogeheten 'metaprogrammering' moet hierbij helpen. Dat houdt in dat publiek of andere partners op de stoel gaan zitten van de programmeur, terwijl de medewerkers van de Vorstin meer in de rol kruipen van regisseur. Samen werken de partijen naar een goed eindconcept. Volgens Wagenmaker is Next Generation hier een goed voorbeeld van: twee jongeren klopten aan om feesten te gaan organiseren voor 13- tot 16-jarigen. Daarnaast staan er al meer producties voor jongeren op de agenda, zoals de technofeesten Nachtvorst.

Talentontwikkeling is een ander nieuw speerpunt. Beginnende popbands en dj's uit Hilversum en omgeving moeten meer de kans krijgen zich te ontwikkelen. Hiervoor is de Vorstin een samenwerking aangegaan met de Wisseloord Studios. "We willen een springplank voor jonge talenten creëren", aldus Wagenmaker. In deze bekende Hilversumse studio kunnen de talenten muziek opnemen. Oefenen kunnen de jonge muzikanten in de ruimtes onder in het poppodium. Deze ruimtes wil het podium omdopen in een media- en muziekbroedplaats. Daarnaast wordt meer verbinding gezocht met andere organisaties en instellingen, waaronder het ROC.

Komende woensdag buigt de commissie Samenleving zich over het reddingsplan voor het poppodium. Op woensdag 6 december neemt de gemeenteraad een besluit over het Meerjarenplan Podium de Vorstin 2017.

'Het is onze taak om de monocultuur te bestrijden'