Hilversum met Wijdemeren, dan Gooistad

HILVERSUM De Gooise gemeenten zullen op de langere termijn sowieso één gemeente vormen. In de tussentijd moeten zowel Hilversum en Wijdemeren als Huizen, Blaricum en Laren met elkaar fuseren. Daar komt het woensdag naar buiten gebrachte besluit van de provincie Noord-Holland in het kort op neer.

De fusie en samenwerking van de Gooise gemeenten zou noodzakelijk zijn om de bestuurskracht van de regio te versterken. Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland stellen de komende maanden een herindelingsontwerp op voor de fusie van Wijdemeren en Hilversum. Als eerst haalbare datum voor een fusie wordt 1 januari 2021 genoemd. Die datum geldt ook voor de fusie tussen Huizen, Blaricum en Laren. Voor Gooise Meren en Weesp gelden - gezien de discussie in de gemeenteraad van Weesp - weer andere regels.

GS menen dat het regionale bestuurskrachtprobleem niet in alle raden als urgent wordt ervaren. Zo is er geen enkel alternatief aangedragen dat door alle raden in de regio wordt ondersteund om de bestuurskracht van de regio en gemeenten te versterken en om tot maximaal drie gemeenten te komen als tussenstap naar één gemeente Gooi en Vechtstreek. Bovendien, aldus GS, is Wijdemeren er niet in geslaagd alsnog tot fusie te besluiten om de bestuurskracht te versterken.

Voorwaarde

De Hilversumse wethouder Wimar Jaeger is niet verrast door het besluit en is op zich blij dat het uiteindelijke doel, één Gooise gemeente, de stip aan de horizon blijft. "Wij stellen ons dienstbaar op met de voorwaarde van die bestuurlijke samensmelting. Dat moet niet te lang duren. Van uitstel komt immers afstel. Maar voor een korte periode is die tussenstap prima."

Voor de 'gewone' Hilversummer maakt de herindeling van de Gooise gemeenten niet zo heel veel uit, meent de wethouder. Het onderwerp leeft ook niet zo in de mediastad. In Wijdemeren wel. Voor de mensen daar is het belangrijk, aldus Jaeger, dat zij een betere dienstverlening krijgen en beter gerepresenteerd worden naar de buitenwereld, maar de kernen wel het dorpse karakter behouden. De datum van 1 januari 2021 is voor Jaeger niet zo belangrijk. Het kan ook best een jaar later, mocht dat nodig zijn. Over één punt is de D66-er wel helder: het Hilversumse raadhuis blijft de plek waar de debatten plaatsvinden. "Dat zou zelfs zo zijn als we gaan fuseren met Sneek."