Hans Haselager vindt dat 'onze Pieter' het gesprek over fusie moet gaan aanknopen met Wijdemeren.
Hans Haselager vindt dat 'onze Pieter' het gesprek over fusie moet gaan aanknopen met Wijdemeren. Foto: PvdA Hilversum

Hand gaan bieden aan Wijdemeren

Of het nu een moetje is of niet, de provincie wil een snelle fusie tussen Hilversum en Wijdemeren. Hoog tijd dat beide partijen met elkaar om de tafel gaan zitten.

HILVERSUM Nu het fusieverdict van Haarlem hardop is uitgesproken, is het noodzaak om als de wiedeweerga de banden met Wijdemeren aan te halen. Naar de mening van de provincie Noord-Holland kunnen Hilversum en de buurman al per 1 januari 2021 een nieuwe gemeente vormen. Daarom is het nu zaak om de banden aan te halen.

De stelligheid en besluitvaardigheid van Gedeputeerde Staten heeft de Hilversumse raad verbaasd, zo bleek uit de reacties tijdens de vergadering over de programmabegroting 2018. En dat terwijl de provinciale bestuurders in februari geen woord Spaans gebruikt hadden. De wettelijke procedure om het aantal gemeenten in de regio terug te brengen naar maximaal drie gemeenten ging van start. Tijdens een 'open gesprek' in het eerste stadium van de procedure konden de gemeenten hun wensen aangeven, maar de regie en beslissingsbevoegdheid is in handen van Haarlem.

Dat de provincie negen maanden na dato precies doet wat zij zegt, heeft bij de PvdA de wenkbrauwen niet doen fronsen, zo bleek vorige week woensdag tijdens de raadsvergadering. "Ik heb al een aantal keer gezegd dat de provincie gewoon doorgaat. Ik hoor meneer Remkes de laatste twee jaar niets anders zeggen. En als ome Johan iets in zijn hoofd heeft, nou, dan weet u het wel", aldus PvdA-fractievoorzitter Hans Haselager. Daarom vindt hij dat Broertjes als verkenner naar Wijdemeren moet om het gesprek te openen en de hand te bieden aan collega Freek Ossel (waarnemend burgemeester van Wijdemeren). Het moet de eerste stap zijn naar een samengaan, al zien ze dat in Wijdemeren liever niet gebeuren.
Namens het college liet wethouder Wimar Jaeger weten dat de burgemeesters inderdaad met elkaar om de tafel gaan zitten om een gezamenlijke agenda op te stellen en samen gesprekken te gaan voeren met de provincie over het herindelingsproces. Meest relevante aandachtspunten zijn het op peil houden en/of verbeteren van de dienstverlening aan de inwoners en het behoud van de dorpen- en wijkenidentiteit.

Meteen naar één gemeente in de regio is de nadrukkelijke wens van het Hilversumse gemeentebestuur. Twee keer fuseren om tot een Gooistad te komen is 'te veel gedoe', zoals de omschrijving luidt in het raadhuis. Maar deze optie gloort zeker nog aan de horizon van de provincie. Dat stemt tot tevredenheid. "Wij ondersteunen ieder initiatief dat ons daar naartoe brengt", aldus Jaeger. "Het zicht op één gemeente in de Gooi en Vechtstreek blijft. Dat is gelukkig opgepakt."
Karin Walters, fractievoorzitter van Hart voor Hilversum, kwam met een financiële disclaimer. Zij gaf aan dat de gemeenten vanaf september 2018 onder preventief toezicht van de provincie komen te staan vanwege de voorgenomen herindeling. Dat heeft de nodige gevolgen. Walters stelde hardop de vraag of het wel in het belang van beide gemeenten is als Hilversum er voor die tijd nog een paar grote investeringen doorheen drukt, waaronder het opknappen van het stationsgebied, de realisatie van twee internationale schoolcampussen en de aankoop van Crailo. Zijn die uitgaven, die tientallen miljoenen kosten, wel goed voor beide? "De Hilversumse solvabiliteit is nu al niet zo best", bestempelde Walters.