Het nieuwe marktplein is een van de verbeteringen.
Het nieuwe marktplein is een van de verbeteringen. Foto: Bastiaan Miché

'Zelfs borrelcultuur ontstaan'

HILVERSUM Voor VVD-fractievoorzitter Frits Vogel en wethouder Wimar Jaeger van Financiën was de begrotingsraad een moment van reflectie. De laatste begroting van dit college van burgemeester en wethouders grepen beiden aan om terug te blikken. Hilversum staat er beter voor sinds 2014, was hun conclusie.

"In 2014 heb ik aangegeven dat de verdiencapactiteit van Hilversum omhoog moest", meldde de liberaal. "We hebben piketpaaltjes. Zo is de schuldenlast gedaald. De woonlasten zijn niet harder gestegen dan de inflatie. Er is een levendig centrum, waar zelfs een borrelcultuur is ontstaan. Dat had zelfs onze burgemeester niet verwacht. Hilversum is veiliger geworden, mede door camera's", waren enkele voorbeelden van Vogel.

Hilversum staat er florissanter voor dan 3,5 jaar terug, zo concludeerde Jaeger tijdens de begrotingsbehandeling. Hij noemde onder meer de teruggelopen schuldenlast: van zo'n 170 naar 150 miljoen euro. In de algemene reserve zit nu 70 miljoen euro en dat was 54 miljoen (stijging van 30 procent) en het meerjarig overschot is gestegen van 2,4 miljoen euro naar 7,5 miljoen euro. Dat is geld dat door het nieuwe college - de gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 21 maart 2018 - besteed kan worden aan nieuwe plannen.

"Er zijn allemaal nuances, maar al met al laten we de gemeente beter achter dan hoe we haar aantroffen", sprak de wethouder. "Dat hebben we als college niet alleen gedaan. We hebben ook geluk gehad. Soms voel ik mij net een zondagskind als het om financiën gaat. Maar ook als zondagskind moet je op tijd op de baarmoeder kloppen om op zondag geboren te worden", luidde zijn verbale uitsmijter.