Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

'Er is gewoon karaktermoord op mij gepleegd'

Zijn naam is bewust door het slijk gehaald. Zijn raadszetel opgeven was het doel van de beschadigingscampagne, zoals Hans Roos dat noemt. Hij blikt hier terug op deze zware periode.

HILVERSUM "Er is een een tijdje overheen gegaan en ik ben tot de conclusie gekomen dat het een opgeblazen verhaal is gecreëerd door gevoelens van rancune en eigenbelang." Dat is de analyse van Hans Roos. De fractievoorzitter van Hilversum1 stapte eind september op na een integriteitsonderzoek naar hem en de conclusie van burgemeester Broertjes dat hij rekeningen niet betaald zou hebben.

Hij vindt dat hij bewust aan de schandpaal genageld is door zijn voormalige fractiegenoten Roland van den Akker en John Tammer. Zij stapten in april naar de burgemeester met de melding van integriteitsschending. Het duo betichtte hun fractievoorzitter van fraude en verduistering. "Stevige woorden en beschuldigingen zijn geuit", concludeert Roos. "Het is een kwaadaardige actie geweest met het doel mij publiekelijk aan de schandpaal te nagelen, zodat ik moest opstappen. Ze hebben mij, zichzelf en de hele politiek een slechte dienst bewezen."

Ook in de rol van het lokale journaille, die nog voor het vooronderzoek al op de hoogte was van de melding, is de Hilversummer teleurgesteld. Hij miste de feitelijke verslaggeving. "Er is gewoon karaktermoord op mij gepleegd. Als je weet wat ik allemaal gelezen heb, daar word je droevig van. En als je nu googlet dan staan die koppen met 'foute fractievoorzitter' en dergelijke bovenaan", geeft Roos aan.

Het eindresultaat is wel dat Roos zijn zetel zeven weken terug heeft opgegeven. Na vooronderzoek van de burgemeester en extern onderzoek van BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeente) bleek van fraude en verduistering helemaal geen sprake. Broertjes' conclusie was dat de 64-jarige Hilversummer rekeningen van de fractie had gedeclareerd die achteraf niet betaald bleken te zijn. "Die constatering van de burgemeester, die ook mijn voorzitter is, dat mijn regeling met de Joodse gemeenschap niet in orde en integer zou zijn, is de reden dat ik ben opgestapt", verklaart hij.
Hoe zit de vork nu precies in de steel wat betreft die fractienota's. Daarvoor gaat Roos terug naar de oprichting van Hilversum1. Dat is eind 2013, begin 2014. Hij herinnert zich dat er toen veel ideeën waren en weinig geld. "Ik heb veel uit eigen zak betaald. Dus ik heb in de kas gezeten, maar alleen om er geld in te doen." Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen haalde de nieuwe partij één zetel. Roos ging de raad in en vormde samen met Van den Akker, Tammer, Jacques Jongerden en Michiel Eerenberg vormde hij de ploeg. Ze kregen een vergaderplek in het souterrain van het raadhuis. Te klein om gasten te ontvangen en ook gehorig. De vraag kwam op tafel of er geen alternatief was. Roos wist van de ruimte bij de Joodse begraafplaats aan de Vreelandseweg.

Bij Gerard Klein, voorzitter van de Joodse gemeenschap in Hilversum, legde hij de vraag neer of zijn fractie gebruik kon maken van de ruimte tegen een kleine vergoeding. "We zijn een beginnende partij. We hebben geen geld. Vind je het goed als dat we aan het einde van de raadsperiode het hele bedrag betalen?" Daarmee stemde de Joodse gemeenschap in. "Deze afspraak is gemaakt op basis van wederzijds respect en vertrouwen met een organisatie waar ik al dertig jaar warme banden mee had", voegt de Hilversummer eraan toe. Overigens heeft Roos de nota van ruim 4.000 euro inmiddels betaald. "Mijn raadsperiode zit erop, dus dat is conform de afspraak", meldt de Hilversummer.

"In het bedrijfsleven worden dagelijks dit soort afspraken gemaakt", stelt Roos. Hij vraagt zich hardop af of wat er anders is aan zijn afspraak met Klein en de deal die Hilversum, Laren en Bussum onlangs hebben gemaakt in de aankoop van Crailo. De drie gemeenten kopen het terrein voor 33,2 miljoen euro, maar zij maken dat bedrag pas over een aantal jaar over. "In de kern is daar dan ook niets integers aan."
Daarnaast zegt Roos dat de nota's van de partij telkens netjes aan het einde van het jaar zijn ingediend en goedgekeurd door de griffier. Roos leverde ze aan Tammer, die penningmeester was. Nooit was deze kwestie een probleem totdat Roos Van den Akker in bescherming moest nemen. In 2015 raakte de fractiemedewerker in opspraak. Hij zou zijn buurman met een stiletto hebben bedreigd. Die beschuldiging is later van tafel geveegd, maar volgens Roos viel het niet in goede aarde dat Van den Akker tijdelijk van de zijlijn moest toekijken.

'Je wordt droevig van alles wat ik over mezelf gelezen heb'

In januari 2016 keerde hij terug. Sindsdien vertoonde hij ander gedrag. "Intern verzette hij zich tegen alles. Lag dwars", aldus Roos. En toen hij tijdens een commissie Economie en Bestuur uit de bocht vloog, was Roos was genoodzaakt hem de wacht aan te zeggen als fractiemedewerker. Volgens Roos heeft hij Van den Akker erop gewezen dat hij als voorzitter van de vereniging belangrijk was en zich moest richten op de gemeenteraadsverkiezingen. "Toen is de beschadigingscampagne bedacht en opgezet is Roos' overtuiging.