Werk maken van een eenduidige uitstraling van Hilversum.
Werk maken van een eenduidige uitstraling van Hilversum. Foto: gemeente Hilversum

Citymarketingorganisatie moet voor meer structuur zorgen

Het is goed toeven in Hilversum qua wonen en werk. Er gebeurt genoeg. Nu is het zaak om het aanbod beter af te stemmen en het stadsmerk Live Hilversum strakker neer te zetten.

HILVERSUM Ondernemers, organisaties en de gemeente zijn allemaal bezig met Hilversum beter op de kaart te zetten. Alle initiatieven van de afgelopen jaren hebben voor een flinke impuls gezorgd. Nu is het tijd om te zorgen voor het bundelen van economische kracht, coördinatie van evenementen en een eenduidige uitstraling van het merk Hilversum. Die taak is weggelegd voor de nog op te richten Stichting Hilversum Marketing.

Het aantal evenementen groeit. Tevreden constateert wethouder Wimar Jaeger van Financiën, Media en Cultuur dat ondernemers en inwoners steeds vaker activiteiten verzorgen. Hilversum is daardoor een stuk levendiger geworden. Dat zorgt onder meer voor meer publiek naar de mediastad en een economische impuls. Het punt is dat iedereen vooral bezig is met de eigen dingen, waardoor het qua planning, bekendheid en uitstraling los-vast blijft. "Er is behoefte aan meer structuur", duidt de wethouder. "Iedereen is bezig met zijn eigen programmering. Het is belangrijk dat dat meer met elkaar in lijn komt."

Eén zelfstandig en overkoepelend orgaan voor stadspromotie is nodig. In de citymarketingorganisatie komen acht mensen te werken die zich bezighouden met het ondersteunen en uitvoering geven aan alle activiteiten in Hilversum en daarbij ook letten op de eenduidige uitstraling van het stadsmerk. Sinds september is het veelbesproken Live Hilversum geïntroduceerd, dat moet helpen bij het verstevigen van het beeld van Hilversum Mediastad.

Buiten Hilversum is het duidelijk dat dit de mediastad is. De eigen inwoners vinden dat een gekunsteld imago. Het Mediapark is een gebied op zich binnen de gemeentegrenzen. Jaeger weet dat dat beeld er is, maar benadrukt het belang van de media. "Die zijn enorm dominant. Het gaat om 28 procent van de lokale economie. Dat is heel erg belangrijk voor de vitaliteit", aldus Jaeger. Daarom zijn de media, als meest herkenbare aspect, leidend in het profiel, maar de stad heeft meer te bieden. "We zetten media in de etalage, maar in de winkel is nog veel meer te verkrijgen", luidt de oneliner.

"In het belang van een stevige lokale economie en voldoende werkgelegenheid in Hilversum is dat die bedrijven ervoor zorgen dat er een bepaald voorzieningenniveau is", benadrukt de wethouder. "Anders is Albert Heijn hier bijvoorbeeld een stuk kleiner. Dan kan het Muziekcentrum van de Omroep geen gratis lunchconcerten verzorgen en is het aanbod van het Filmtheater Hilversum een stuk minder. Een goed economisch klimaat zorgt voor de reuring in de stad die wij nodig hebben. Het is voor ons zaak om die reuring te behouden, zodat wij het voorzieningenniveau op peil kunnen houden. Het is belangrijk dat inwoners zich dat realiseren."

Dreiging voor de lokale werkgelegenheid ligt op de loer. Daarmee wijst de wethouder naar de transformatie in het medialandschap: van lineair tv-kijken naar steeds meer online. Wat betekent dat voor de hier gevestigde creatieve industrie? En op het Arenapark is het van levensbelang dat Nike het hoofdkantoor daar houdt. "Die twee poten wil je niet in elkaar zien storten", klinkt het duidelijk.

'Media zetten we in de etalage, in de winkel is meer te verkrijgen'

Jaeger noemt als voorbeeld de citymarketingorganisatie in Eindhoven. Van citymarketing in de lichtstad was pas sprake nadat Philips zijn biezen had gepakt. Op zo'n scenario zit Hilversum niet te wachten. Handelen vanuit kracht is het credo en niet achter de feiten moeten aanhobbelen. Voorkomen is beter dan genezen. "We willen geen dingen gaan aanjagen vanuit een crisissituatie", meldt de wethouder. "Op een positieve manier willen wij het besef aanwakkeren dat het in Hilversum prettig leven en werken is."

De vanaf 2018 operationele Stichting Hilversum Marketing moet bijdragen aan het versterken van de economische vitaliteit. Het idee is om inwoners, bedrijven en bezoekers te verbinden aan Hilversum. Zij moeten de ambassadeurs worden van de gemeente. Dat gebeurt in samenwerking met het hier gevestigde bedrijfsleven, en met instellingen, organisaties en de gemeente. Dat is de hoofdopdracht van de nieuwe stichting, die zich in 2018 bezig gaat houden met zes kerntaken. Zo moet zij onder andere partijen binnen en buiten Hilversum verbinden (netwerk), programmering mediacultuur afstemmen (stadsprogrammering), Live Hilversum bewaken en stimuleren (het merk), 'on-brandevenementen' coördineren en promoten (evenementen), de Hilversumbeleving stimuleren (beleving en gebiedsmarketing) en invulling en uitvoering geven aan de Live Hilversum Store en het coördineren van stadsstewards (gastheerschap).

Woensdag 22 november praat de raadscommissie Economie en Bestuur over het oprichten van de citymarketingorganisatie. Om de stichting in de steigers te zetten, is geld nodig. Aan de politiek wordt gevraagd om een bedrag van 333.250 euro voor 2018 beschikbaar te stellen.