Hilversum Alive is een van de lokale evenementen die bijna alle ondervraagden spontaan konden opdreunen.
Hilversum Alive is een van de lokale evenementen die bijna alle ondervraagden spontaan konden opdreunen. Foto: Bastiaan Miché

Promoten doe je via meerdere kanalen

De gedachte hoe je je evenement moet promoten strookt niet met de informatiebehoefte van het publiek. Daar is nog heel veel terrein te winnen.

HILVERSUM De communicatie rondom evenementen laat nogal te wensen over. Te vaak horen of lezen Hilversummers over activiteiten nadat ze geweest zijn. Er valt nog een hele wereld te winnen hoe de ondernemer zijn publiek moet bereiken. Dat is de conclusie van het onderzoek 'Hoe weet u wat er in Hilversum te doen is?' dat Stadsfonds Hilversum heeft laten uitvoeren.

Drie weken voordat het evenement plaatsvindt een bericht droppen op Facebook, klandizie een nieuwsbrief versturen en klanten in de winkel wijzen op de activiteit is niet genoeg. Dat is kort termijnwerk en levert vaak een lagere opkomst op dan was bedoeld. Een succesvolle activiteit neerzetten is een kwestie van bouwen. Ondernemers moeten minder ad hoc aan de slag gaan. Het is continu werken aan de relatie met de potentiële bezoekers. Daarvoor is het belangrijk dat de doelgroep goed in beeld is. Vervolgens moet je weten hoe je deze personen het beste bereikt. Daar is niet één medium voor nodig, meerdere kanalen moeten worden ingezet.
Dat zijn de bevindingen van het stadsfonds en een club ondernemers die vorige week donderdag de presentatie bijwoonden in Theater Santbergen. Stadsfondsmanager Ingrid Geul en Ton Verlind (bestuurslid Stichting Stadsfonds Hilversum) verzorgden drie bijeenkomsten in het pand aan de Noorderweg aan in totaal zo’n vijftig ondernemers. De uitkomsten bevestigen het beeld dat Geul al had. Zelf ziet zij dat het evenementenaanbod in Hilversum toeneemt. Volgens haar zijn er veel leuke en innovatieve activiteiten, alleen komt het publiek daar vaak te laat achter.

Gericht blijven zenden is belangrijk. Dan beklijft het evenement. Van het aanbod in Hilversum blijft weinig hangen. De City Run, Hilversum Alive en On Air zijn evenementen die veel mensen spontaan weten op te noemen. Daarna stokt het. De zichtbaarheid op straat is een vitaal aspect van hun bekendheid. Volgens de respondenten van het onderzoek, dat in 2016 plaatsvond, zijn dit activiteiten waar je niet omheen kunt.

Respondenten geven aan dat er behoefte is aan meer diversiteit en kleinschalige evenementen. Inwoners zien kleinere muziekevenementen als De Popronde en het Paas- en Pinksterfestival bijvoorbeeld graag op de agenda staan, maar zijn daar amper van op de hoogte. De doelgroep beter leren kennen gaat volgens de onderzoeksuitkomsten ook op voor het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) en Podium de Vorstin. Beide hebben een aansprekende agenda. Maar het MCO geniet weinig bekendheid, terwijl het poppodium zeker bij vijftigplussers het imago heeft dat het aanbod niet voor hen is.
Ouderen blijken hun informatie vooral te halen uit het huis-aan-huisblad. Meer dan 40 procent raadpleegt deze krant. Het dagblad staat op nummer twee als informatiebron. Zij gaan proactief op zoek. Jongeren (18 tot 30 jaar) acteren digitaler. Zij gebruiken Google en Facebook. Deze leeftijdscategorie is een stuk reactiever. Zij bezoeken evenementen sneller op aanbevelingen van vrienden. Communiceren via nieuwsbrieven is in de perceptie van de ondernemer een goed idee. Uit de uitkomsten blijkt dat dit weinig effect heeft. Slechts 12 procent van de inwoners neemt deze informatie tot zich, terwijl 40 procent van de ondernemers deze brieven wel leest.