Mirjam Kooloos.
Mirjam Kooloos. Foto: gemeente Hilversum

LH-smaakje opnieuw op kieslijst

HILVERSUM Met een hevig versnipperd politiek landschap is niets mis. Het biedt juist kansen. Meer politieke smaken zijn goed. Met die instelling gaat Mirjam Kooloos verder met Leefbaar Hilversum (LH), zo laat de fractievoorzitter weten.

"We hebben hier in Hilversum vier lokale partijen. Er is eigenlijk voor iedereen wat wils", stelt Kooloos. "Hilversum is een grote gemeente. Inmiddels zie ik die versnippering van lokale partijen meer als voordeel. Daarnaast zijn veel mensen helemaal klaar met die grote landelijke partijen. Dat biedt kansen", vervolgt de Hilversumse. Inmiddels zit zij al twaalf jaar in de lokale politiek, waarvan vijf jaar als fractievoorzitter van Leefbaar.

Vier jaar terug heeft zij pogingen ondernomen om de mogelijkheden van het tegengaan van de versnippering te bekijken met Hart voor Hilversum (HvH) en Hilversum1. In de afgelopen maanden heeft zij weer contact gezocht met HvH. Dat liep opnieuw op niets uit. Na gesprekken met andere partijen gevoerd te hebben, kwam Kooloos tot de conclusie dat lokale smaken, zoals de eigen liberaal-rechtse variant, interessant zijn voor de kiezer.
LH werd in 1993 opgericht door Jan Nagel. Vijf jaar later veroverde de partij 14 zetels. In 2014 scoorde de partij één zetel. In de afgelopen raadsperiode heeft Kooloos ervaren dat die ene stem bepalend kan zijn. "Dat hebben we bewezen bij grote onderwerpen zoals de Oude Haven en McDonald's."

Achter de schermen wordt nu met een kleine ploeg gewerkt aan het verkiezingsprogramma en het samenstellen van de kandidatenlijst. "Ik zie zeker kansen en voel mij krachtig. Heb leuke reacties gehad uit de samenleving en collega-raadsleden op het nieuws dat ik doorga", aldus Kooloos.