Van der Spek de nieuwe wethouder

HILVERSUM Oud-raadslid en -wethouder van Hilversum Willem van der Spek (70) volgt Nicolien van Vroonhoven op als wethouder. Dat heeft fractievoorzitter Olaf Streutker van het CDA deze week laten weten. Van der Spek, momenteel nog op vakantie, wordt dinsdag gepresenteerd.

De christendemocraten moesten op zoek naar een opvolger voor Van Vroonhoven, omdat zij volgende maand met haar gezin naar Australiƫ verhuist. Gemakkelijk was die zoektocht niet, geeft Streutker toe, maar uiteindelijk bleek Van der Spek 'het beste alternatief'. De Hilversummer kent het politieke spel, heeft ervaring en heeft als gepensioneerde voldoende tijd.
Wel moest Streutker aan Van der Spek duidelijk maken dat de verhoudingen binnen de gemeenteraad nu een stuk beter zijn dan twintig jaar terug. De nieuwe wethouder was tussen 1994 en 2000 raadslid en vervolgens wethouder van Onderwijs, Welzijn en Sociale Zaken, een periode waarin het met politici als Jan Nagel en Jesse Flink vaak oorlog was in het grote, gele raadhuis.
In een brief aan het CDA schrijft Van der Spek dat hij in die paar maanden dat hij wethouder is (tot iets na de gemeenteraadsverkiezingen van maart) niet van plan is om alleen 'op de winkel te passen'. "Mijn ervaring als voormalig raadslid, en langer geleden als wethouder van Hilversum, maakt dat ik bovendien geen vreemdeling ben in Jeruzalem."

3