De entree van de mediastad wordt groener, waaronder het Oosterspoorplein.
De entree van de mediastad wordt groener, waaronder het Oosterspoorplein. Foto: Okra/DeZwarteHond

'Staat iets heel moois te gebeuren in Hilversum'

Een plan met een open eind. Er valt zeker nog wat te kiezen rondom het voorstel van het stationsgebied, maar de basis ligt al bijna vast.

HILVERSUM De knoop voor het tweerichtingsverkeer op de Koninginneweg is nog niet doorgehakt. In het nieuwe stedenbouwkundige plan voor het stationsgebied, dat maandag gepresenteerd is, zijn nog drie varianten over. De wethouders Wimar Jaeger en Floris Voorink gaven aan dat de uitgangspunten zijn opgenomen in het nieuwe plan, maar dat er zeker nog wat te kiezen valt. "Er staat iets moois te gebeuren in Hilversum", zei Voorink overtuigend.

Duidelijk is wel dat er geen tweerichtingsverkeer komt in de Koninginneweg. Die optie, die in het oorspronkelijke plan was opgenomen, is definitief van de baan. Nu liggen er nog drie varianten op tafel. In twee gevallen gaat het verkeer langs het spoor. Eén optie is dat het hele huizenblok wordt opgekocht, zodat er ruimte is voor een tweebaansweg en om een nieuw stukje Hilversum te creëren. Dat kan weleens een duur grapje worden, terwijl het plan al een slordige 50 miljoen euro moet gaan kosten. Een andere mogelijkheid is om het huidige fietspad te verbreden. Dan is er ook nog een geknipte versie: het verkeer kan via de Schapenkamp naar het station en weer terug. En een idem-idee voor de Koninginneweg.
Een verkeersoplossing voor de kleine spoorbomen ontbrak. Beide wethouders benadrukten dat deze kwestie eigenlijk een aparte is, omdat er sowieso iets moet gebeuren met dit onoverzichtelijke en drukke kruispunt. Diverse aanwezigen gaven aan het vreemd te vinden dat er weinig samenhang was tussen de oplossingsrichtingen die er zijn voor de Koninginneweg en de kleine spoorbomen. De bestuurders kregen te horen dat zij hun prioriteiten verkeerd hadden. "Pak eerst het verkeersprobleem aan en niet als laatste", klonk uit de zaal.

In het stedenbouwkundig plan staan de uitgangspunten voor het stationsgebied, zoals een verdiepte weg onder de Schapenkamp zodat voetgangers en wandelaars veilig van en naar het centrum kunnen, een autoluwe Stationsstraat en tweerichtingsverkeer op de Schapenkamp en de Koninginneweg. De commissie Ruimte bespreekt het plan op donderdag 23 november. De raad moet in december een klap geven op dit plan. Voorink benadrukte dat er absoluut nog bewegingsruimte is. Dat bewijzen de opties voor de Koninginneweg al. Uit de zaal kwam ook nogal wat kritiek om te willen ondertunnelen. Het argument was dat er ook veilige en goede oplossingen zijn op het maaiveld. Steeds meer gemeenten kiezen hiervoor. Ondertunnelen is duur en is definitief.

Jaeger gaf aan dat er tientallen nieuwe oplossingen in het nieuwe plan zitten, zoals het vergroten van het busstation. Er is goed geluisterd naar klankbordgroepen en tijdens inspraakbijeenkomsten naar inwoners met als doel met een beter plan te komen voor een groenere en aantrekkelijker entree van de mediastad. Hilversum wil af van dat koude, kille en onoverzichtelijke Stationsplein en wil met invoering van tweerichtingsverkeer zorgen voor een betere verkeersdoorstroming.