Eerst rustig herfstweer, in het weekeinde wisselvallig

Na een koud, winderig weekend in polaire lucht met buien, soms met hagel, is de atmosfeer tot rust gekomen. Een West-Europees hogedrukgebied is daar debet aan. Met de kern ervan ten zuiden van onze regio is de stroming zuidwestelijk en voert vrij zachte, vochtige lucht aan. In het weekeinde trekt een depressie naar Scandinaviƫ. Er komt opnieuw een noordweststroming op gang met enkele buien.

Vrijdag + het weekeinde

Vrijdag kan de zon af en toe schijnen, maar de bewolking overheerst in het algemeen. Het is overwegend droog. Het wordt 9 Ć  10 graden bij een matige wind tussen zuidwest en west. Het weerbeeld in het weekeinde lijkt sterk op dat van het afgelopen weekeinde. Er vallen enkele buien, soms met onweer en hagel. Het wordt ongeveer 9 graden. Er waait een krachtige wind tussen west en noordwest.

Trend na het weekeinde

Na het weekeinde krijgen we waarschijnlijk te maken met een zuidwestelijke stroming. Het is dan sterk wisselvallig met van tijd tot tijd regen. Slechts af en toe klaart het op. Wanneer actieve storingen dichtbij komen, trekt de wind stevig aan. De temperaturen liggen rond de 10 graden of iets daarboven.

Weetje

In de rustige zonnige herfst van vorig jaar kregen we pas op 20 november de eerste herfststorm. Het was een zware storm, windkracht 10. De zwaarste novemberstorm ooit vond 45 jaar geleden plaats, op 13 november 1972. Een zeer zware storm, windkracht 11, met uitschieters van orkaankracht tot 151 km per uur. Tien personen kwamen om en 7 miljoen bomen sneuvelden door het windgeweld.