Rijden door de Vitusbuurt, waaronder de Diamantstraat, is soms net een hindernisbaan, meent Martijn Haringman.
Rijden door de Vitusbuurt, waaronder de Diamantstraat, is soms net een hindernisbaan, meent Martijn Haringman. Foto: Bastiaan Miché

Maak een einde aan parkeerchaos in de Sint Vitusbuurt

Rijden door de Vitusbuurt kan een hele uitdaging zijn. Te veel blik in te smalle straten. De roep om een ander parkeerregime of strengere handhaving neemt toe.

HILVERSUM Kom met een oplossing voor de parkeerchaos in de Sint Vitusbuurt. Dat is de duidelijke oproep van bewoner Martijn Haringman aan het adres van de gemeente. Wat hem betreft loopt het parkeergedrag de spuigaten uit. Auto's staan op hoeken of aan beide kanten van de straat, waardoor gevaarlijke en onoverzichtelijke situaties ontstaan.

Steeds meer mensen zetten hun auto in de Sint Vitusbuurt. Lekker gratis parkeren met het centrum en het station op loopafstand. Daarnaast moeten de bewoners hun wagen zelf ook kwijt. Het is druk in de wijk. Heel erg druk. Haringman constateert al enkele jaren dat automobilisten steeds vaker gekke dingen gaan doen. Volgens hem is er sprake van een losgeslagen parkeerchaos in zijn buurt. Hij vreest dat dit alleen nog maar erger wordt als vanaf 2021 de HOV-bus over het Wandelpad raast.

Bezorgdiensten komen niet in de buurt. En de hulpdiensten moeten de nodige capriolen uithalen om midden in de wijk te komen als dat nodig is. Haringman maakt zich zorgen over het probleem dat hij eerder al aankaartte. "Ik heb de brandweer uitgenodigd om eens op een donderdagavond langs te komen. Koffie en cake staan klaar. Veel succes, want het gaat je gewoon niet lukken", aldus Haringman. Hij haalt het voorbeeld van 2016 aan toen de brandweer in de Pauwenstraat moest zijn. Een straatgenoot moest uit zijn woning getakeld worden. Volgens de Hilversummer heeft het 45 minuten geduurd voordat de rode wagen in de straat was. "Ze zijn heel lang aan het emmeren geweest en toen ontstond een nieuw probleem, want de hoogwerker kon de poten niet kwijt. Het is hier veel te smal."

Een keer gaan handhaven, want dat gebeurt volgens Haringman totaal niet, is een oplossing. Hij noemt het een parkeervrijstaat. Invoeren van vergunningparkeren zou eveneens een einde kunnen maken aan de parkeerchaos. Een meerderheid van de buurt moet die vraag met een goedgevulde handtekeningenlijst in het raadhuis neerleggen, waarna de gemeente een enquête houdt onder de omwonenden. Als de meerderheid van de buurt ja zegt, dan start een proef met betaald parkeren. Haringman zegt deze manier van veiligheid inkopen te vertikken. "Ik vind dat de gemeente verantwoordelijkheid moet nemen", zegt hij stellig. "Mijn buurtgenoten en ik hebben recht op veiligheid en dat is er niet als je mijn straat blokkeert omdat je parkeert op de hoek van de straat."

In principe moet de vraag voor betaald parkeren geïnitieerd worden door de bewoners, zo klinkt het raadhuis. Maar de gemeente kan betaald parkeren opleggen als de veiligheid in het geding is. "Wij kennen de signalen uit de buurt", laat een zegsman van de gemeente weten. Binnenkort gaan de nood- en hulpdiensten proefrondes maken in de buurt. Wat betreft handhaving zegt de gemeente dat er wel degelijk geacteerd wordt op meldingen. Vanwege het brede takenpakket van de buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) is het niet mogelijk dagelijks controles uit te voeren.