Lia van der Geest en Rashida Eharruyen: 'Weinig cohesie in de gezondheidsaanpak.'
Lia van der Geest en Rashida Eharruyen: 'Weinig cohesie in de gezondheidsaanpak.' Foto: Bastiaan Miché

Uitdaging om van heel Hilversum een gezond en fit dorp te maken

Hilversum Op televisie zag ze recent hoe de gemeente Leende actief is als 'Gezond Dorp' en hoe zorgverleners, burgers en lokale ondernemers in het dorp samen zijn gestart met koolhydraatarme voeding en beweging. Dat kan ook in Hilversum, vindt diëtist Lia van der Geest.

"Ik wil Hilversum-breed de mensen uitdagen om regisseur te zijn van hun eigen gezondheid", vertelt de 66-jarige Hilversumse in haar praktijk aan de Heuvelllaan. "Dit met een beetje steun van de zorgverleners."
Gemakkelijk is die uitdaging niet, beseft ook Van der Geest. Veel mensen hebben immers de houding dat ze zelf wel bepalen wat goed en slecht voor ze is en bovendien is de informatie over een gezonde levensstijl verwarrend. "Bij het opstarten van 'Hilversum gezond en fit' merk ik dat er weinig cohesie is in de gezondheidsaanpak. Het is onduidelijk wat er allemaal georganiseerd wordt of zou kunnen worden. Ook ik kwam, via zorgverzekeraars, gemeente, Sociaal Plein, WMO, GGZ, JOGG, Hilverzorg, buurtsportcoaches, huisartsen en gezondheidscentra, nergens een laagdrempelig, goed georganiseerd aanbod van gezondheidsbegeleiding op het spoor. Het kostte veel tijd en moeite."
Het probleem in Nederland is volgens de diëtist dus zwaar onderbelicht. En dat terwijl veel Nederlanders al jong, gemiddeld vanaf 42 jaar, chronisch patiënt zijn. In Hilversum heeft bovendien bijna 43 procent van de mensen overgewicht, blijkt uit cijfers van de GGD. Natuurlijk zijn er vanuit de gemeente wel verschillende initiatieven om mensen meer te laten bewegen en gezonder te eten, maar dat is niet voldoende, vinden Van der Geest en haar medewerker Rashida Eharruyen.
Kijk eens naar Leende, zeggen zij. Daar begon bijna een jaar terug het project 'Gezond Dorp' met een oproep van een lokale huisarts en een sportarts. Het Brabantse dorp scoorde bovengemiddeld op welvaartsziekten als obesitas en suikerziekte. "Zes maanden minder koolhydraten en meer vetten eten werpt in Leende zijn vruchten af", aldus Van der Geest. "Meer dan 200 mensen doen mee en van 139 is bekend hoeveel zij afvielen: samen 410 kilogram. Eén iemand zelfs 21 kilo."
Van der Geest en Eharruyen beseffen dat in een klein dorp als Leende dit soort initiatieven gemakkelijker van de grond komt dan in een grotere plaats als Hilversum. Daarom wil Van der Leest klein beginnen. Immers, iedere euro die aan dieetbegeleiding wordt uitgegeven, wordt dubbel en dwars terugverdiend, is haar stelling. De Hilversumse is daarom begonnen met de groepscursussen 'Koolhydraatarm eten, hoe doe je dat?'. De bijeenkomsten vinden plaats in de diëtistenpraktijk aan de Heuvellaan 33 in Hilversum. Kijk voor meer informatie op www.dietist-therapeut.nl.