Ook voor de aanwezige Amerikanen was de rit zwaar.
Ook voor de aanwezige Amerikanen was de rit zwaar. Foto: Eric Daams

Amerikanen vallen op tijdens veldrit in Anna's Hoeve

hilversum Een opvallend tafereel zaterdag tijdens de negende editie van de Janet Memorial Nationale Veldrit van Hilversum: tussen de pakweg 300 deelnemers over verschillende onderdelen, verschenen ook tien Amerikanen aan de start.

Dit jaar had de organisatie, GWC de Adelaar, het parcours nog uitdagender gemaakt. De bekende berg moest dit keer driemaal worden beklommen. De totale lengte van de veldrit was daarmee 22.700 meter.
Grote vraag was natuurlijk of de Amerikanen waren opgewassen tegen het Nederlandse geweld. Bij het hoofdnummer, de elite/beloften, lukte dat redelijk. In de stromende regen eindigden Grant Ellwood en Maxx Chance op respectievelijk de vierde en vijfde plaats. Winnaar werd uiteindelijk Koen van Dijke. Kyle Agterberg uit Maartensdijk werd elfde, maar moest vanwege onderkoeling door de EHBO worden afgevoerd.
Bij de junioren was er wel Amerikaans succes. Benjamin Gomez-Villafane en Scott Funston eindigden als eerste en tweede, Clara Honsinger won het brons bij de vrouwen. Susanne Meistrok won.