De projectontwikkelaar die Café Stuif heeft gekocht, is direct op de hoogte gesteld van de strenge regels van woningsplitsing.
De projectontwikkelaar die Café Stuif heeft gekocht, is direct op de hoogte gesteld van de strenge regels van woningsplitsing. Foto: Bastiaan Miché

Mag nog wel schepje op handhaving

Het beleid evalueren gebeurt begin 2018. Dat woningsplitsing aandacht vraagt, is wel duidelijk. De wethouder kaartte al een paar duidelijke verbeterpunten aan.

HILVERSUM Nog lang niet alles loopt op rolletjes als het gaat om woningsplitsing. In het beleidswiel zitten wat slagen, zoals de communicatie richting omwonenden en het gebrek aan voldoende handjes om te kunnen handhaven op illegaal gesplitste wooneenheden. Wethouder Floris Voorink erkende dat er werk aan de winkel is.

"We moeten er een schepje bovenop doen. Daar wordt knetterhard aan gewerkt", zo gaf hij de commissie Ruimte vorige week mee. Zelf kwam de VVD-wethouder al met een paar verbeterpunten, waaronder de communicatie naar de omwonenden. "We moeten de buurt erop attenderen dat er een vergunningaanvraag ligt en de buurtcoördinator hiervan op de hoogte brengen. Intern hebben we nog een stap te maken. We moeten actiever naar de buurten toe. Dat is een leerproces", aldus de liberaal.

Uit zijn antwoord kwam naar voren dat het op gebied van handhaving goed gaat. Iedere melding die binnenkomt, vlooien de Hilversumse handhavers uit. Maar de afdeling zit niet bepaald ruim in het jasje. "We hebben 4,5 fte op Handhaving. Er zijn twee vacatures. Momenteel huren we tijdelijk in. Er is sprake van een krapte op de arbeidsmarkt in deze sector. Die vacatures zijn lastig in te vullen", was de mededeling. Om meer handhavers te krijgen, is meer budget nodig. Voorink hield dan ook een pleidooi om geld te reserveren om extra handhavers aan te kunnen nemen.

Op initiatief van de SP en Hart voor Hilversum (HvH) sprak de commissie vorige week over het onderwerp woningsplitsing. De twee oppositiepartijen hebben het idee dat het vorig jaar vastgestelde nieuwe beleid rondom meervoudige bewoning wel strak op papier staat, maar dat uitvoering en handhaving te wensen over laten. Michiel Eerenberg, HvH-fractiemedewerker, tekende op dat illegale woningsplitsing nog altijd aan de orde van de dag is. Hij heeft meerdere gevallen gezien in 'zijn' Geuzenbuurt. Daar heeft hij ook melding van gemaakt, maar hij heeft het gevoel dat er weinig mee gedaan is.

Om uitvoering van het beleid te verbeteren hebben de twee fracties zes voorstellen ingediend. Zo stellen zij voor om een Meldpunt Woningsplitsing in het leven te roepen, vergunningen terug te draaien als achteraf blijkt dat niet aan de voorwaarden is voldaan en een plan van aanpak te maken met betrekking op vastgestelde overtredingen. Een aantal fracties vroeg zich af in hoeverre alle ideeën juridisch haalbaar zijn.

Ook willen de SP en HvH een duidelijk ontmoedigingsbeleid. Wie met een aanvraag voor een vergunning tot opsplitsing komt, moet vooraf weten dat er hele strikte regels zijn. Dat gebeurt, zo liet Voorink weten. In negen van de tien gevallen weten de indieners al vroeg dat zij geen enkele kans maken. Meervoudige bewoning kan alleen onder strikte voorwaarden. Zodra de indiener daaraan voldoet kan een uitzondering worden gemaakt, zoals het geval was in het voormalige pand van Ascensio aan de Kleine Drift 35a. "Met de beleidskaders die wij hebben, kunnen we zeggen: dat wordt niets. Mensen hebben het recht een vergunningaanvraag in te dienen. Dat moeten wij behandelen, maar meestal leidt het tot afwijzing", aldus de wethouder.

'We moeten actiever naar de buurten toe. Dat is een leerproces'