Bram van Stadt.
Bram van Stadt. Foto: Gemeentelijk Gymnasium

Scholier Gymnasium verdient 100.000 euro aan bitcoins

HILVERSUM Zijn vrienden willen plotseling allemaal geld van hem lenen en de meisjes zijn ineens een stuk aardiger, grapt Bram van Stadt. Logisch ook. De 17-jarige scholier van het Gemeentelijk Gymnasium heeft namelijk 100.000 euro verdiend aan een investering in bitcoins.

Vier jaar geleden kreeg de toen 14-jarige scholier 800 euro van zijn oma, die haar huis had verkocht. In plaats van het geld uit te geven aan bijvoorbeeld een spelcomputer, besloot hij het bedrag te investeren in deze digitale munteenheid.
Destijds vond zijn omgeving dit maar een rare keuze, nu heeft iedereen om hem heen spijt niet hetzelfde te hebben gedaan. Vooral de laatste tijd is de waarde van zijn bitcoins (een beetje te vergelijken met aandelen) flink gestegen.

De bitcoins die Van Stadt in 2013 kocht hadden per stuk een waarde van 48 euro. Toen de waarde 6000 euro was, had de scholier de 100.000 euro bereikt. Overigens loopt het bedrag nog altijd flink op. De teller is alweer hard op weg naar de 120.000 euro. Hij is dus voorlopig niet van plan het bedrag te cashen.
Momenteel zit de inwoner van Hollandsche Rading in de zesde klas van het Gemeentelijk Gymnasium. In zijn vrije tijd is hij bezig met het ontwikkelen van verschillende apps, waaronder zijn eigen bitcoinwallet. Dit is een methode voor het veilig opslaan van bitcoins. Na de middelbare school wil hij de studie kunstmatige intelligentie volgen. Een studiefinanciering is dan niet nodig.