Wethouder Wimar Jaeger met naast hem twee ambtenaren en rechts daarvan Jan Brands en Anton Kok.
Wethouder Wimar Jaeger met naast hem twee ambtenaren en rechts daarvan Jan Brands en Anton Kok. Foto: Gooi en Eeembode

Vorstin is 'die eredivisieclub waar continu geld naartoe moet'

De meningen over de toekomst van de Vorstin zijn verdeeld binnen de Hilversumse politiek. Duidelijk is wel - bij de bespreking van de nieuwe koers - dat het nu of nooit is voor het poppodium.

hilversum Er moet een einde komen aan de negatieve reacties op het internet over de Vorstin; de spannende zaken moeten zich vooral afspelen binnen het Hilversumse podium en niet vanuit de raadzaal. Dat vertelt de nieuwe bestuursvoorzitter Anton Kok van de Vorstin tijdens de politieke discussie over het nieuwe en zoveelste reddingsplan van het poppodium aan de Koninginneweg. "We willen af van de verrassende elementen op het gebied van financiën."

Mooie woorden, vinden ook de bij de discussie aanwezige raadsleden. Grote vraag is natuurlijk of dit nieuwe reddingsplan van wethouder Wimar Jaeger van Cultuur en de Vorstindirectie - waarin meer aandacht is voor inhoudelijke programmering in plaats van commerciële verhuur - kans van slagen heeft. Het zijn immers zware tijden voor de poppodia in Nederland. Het is namelijk allang niet meer zo dat jongeren standaard iedere week naar hetzelfde podium gaan. In plaats daarvan kiezen zij vaak op het laatste moment wat waar te doen is. Bovendien zijn de reistijden geen probleem meer. Het Hilversumse publiek kiest daarom veel vaker voor Amsterdam en Utrecht dan voor het podium om de hoek. Bovendien, vinden Kok en ook voorzitter Jan Brands van de cultuurraad, is de zaal van de Vorstin eigenlijk veel te groot voor een stad of dorp als Hilversum.
Van belang is daarom dat de Vorstin - dat overigens de laatste tijd zwarte in plaats van rode cijfers kan presenteren - wat 'vlees op de botten' krijgt om zo eventuele tegenvallers te kunnen opvangen. En daar zit natuurlijk het grote probleem. Want om het poppodium er weer helemaal bovenop te helpen, vraagt Jaeger 623.000 euro aan de gemeenteraad. De helft (321.000 euro) is bedoeld om de structurele tekorten aan te vullen. Dan is er nog 150.000 euro nodig als 'additioneel werkkapitaal'. Hiermee moet het poppodium voorkomen weer een cashflowprobleem te krijgen. Van de resterende 152.00 euro moeten de transitiekosten worden bekostigd.
Van de acht aanwezige politieke partijen zijn eigenlijk alleen D66, PvdA en ook wel GroenLinks enthousiast, al zijn er bij die laatste partij nog wel twijfels. Van die partij meent Marleen Remmers dat Hilversum trots moet zijn op de Vorstin. Het reddingsplan, waardoor vooral de jeugd weer naar de Koninginneweg moeten komen, roept echter ook bij haar vragen op. "Ook mijn kinderen gaan echt niet in Hilversum uit", zegt zij.
Een stuk kritischer zijn met name de VVD, CDA en ChristenUnie. Gerben van Voorden van het CDA kreeg na het lezen van het voorstel 'een schizofreen gevoel' van een nieuwe start tegenover een financiële onderbouwing, vertelt hij, en hij mist een businesscase. Vragen zijn er vooral over die nieuwe koers. Een inhoudelijke programmering in plaats van commerciële activiteiten is prima, echter die commerciële activiteiten leveren de Vorstin wel veel geld op. Van Voorden omschrijft daarbij de Vorstin als die eredivisieclub waar continu geld naartoe moet. "De ambitie om minder afhankelijk van de gemeente te zijn ontbreekt."
Wel, geeft Van Voorden uiteindelijk toe, is hij na afloop van de discussie positiever over de toekomst van de Vorstin dan vooraf. Dat lijkt niet te gelden voor Frits Vogel van de VVD en Aafke Vreugdenhil van de ChristenUnie. De liberalen waren in de aanloop naar de bouw van het miljoenen euro's kostende pand als oppositiepartij al kritisch, nu zij al een poos in de coalitie zitten is daar weinig aan veranderd. Volgens Vogel valt het aan andere horecaondernemers niet meer uit te leggen dat er steeds bakken met geld naar dat ene podium moeten.
En Vreugdenhil meent weliswaar dat het ooit best nog iets kan worden met de Vorstin, maar al die mooie kreten leveren geen sluitende begroting op. Bovendien mag het plan iets minder ideaal en iets meer bedrijfsmatig zijn, vindt Vreugdenhil. "Stop erin waar behoefte aan is: van een popconcert tot een VVD-congres."
Die laatste opmerking wordt met het nodige gelach ontvangen. Over dat programma zegt Jaeger dat in het nieuwe programma zeker niet de focus op alleen jongeren ligt. Wel moeten er in de Vorstin evenementen plaatsvinden die onderscheidend zijn, zodat het poppodium ook echt een meerwaarde is. Van belang is om dat stapje voor stapje te doen.

Mocht de Vorstin over enige tijd toch niet blijken te werken, dan zal de wethouder (als hij dat na de verkiezingen begin volgend jaar nog is) daar zijn consequenties aan verbinden, zegt hij toe. Wel heeft de Hilversumse politiek zelf ook bijgedragen aan het hoofdpijndossier dat de Vorstin inmiddels wel is, aldus Jaeger. "Wij hebben de Vorstin nooit de ruimte gegeven echt goed te starten. Nu halen we de handrem eraf en geven we hen de ruimte om te sturen."
Binnenkort staan de afspraken in een convenant op papier, vertelt Jaeger, waarin staat de plannen 'als de brandweer' uit te voeren. "Maar stapje voor stapje en binnen de exploitatie."

Woensdag 6 december beslissen de partijen definitief over het reddingsplan.