Bij de komende jaarwisseling komen meer van dit soort borden te hangen in het centrum, nu er een tweede zone bij komt.
Bij de komende jaarwisseling komen meer van dit soort borden te hangen in het centrum, nu er een tweede zone bij komt. Foto: Bastiaan Miché

Twee vuurwerkvrije zones in het centrum met oud en nieuw

Het hoge woord was er vijf maanden terug al uit: het gebied waar geen vuurwerk mag worden afgestoken met oud en nieuw wordt echt uitgebreid.

HILVERSUM De vuurwerkvrije zone in het centrum wordt inderdaad uitgebreid. Burgemeester Pieter Broertjes laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat er nu twee gebieden zijn in de binnenstad waar niet geknald mag worden tussen zondag 31 december 18.00 uur en maandag 1 januari 2.00 uur.

Daarmee zet Broertjes het plan door dat hij in juni al naar buiten bracht. Hilversum heeft al twee jaar een vuurwerkvrij gebied. Daar komt nu een tweede, aaneengesloten zone bij. Rond de jaarwisseling mag ook geen knal- en siervuurwerk worden afgestoken tussen de Groest, Herenstraat, Kerkstraat, Zeedijk, Gooische Brink en de Kerkbrink. Sinds 2015 mag er al geen vuurwerk worden afgestoken in het gebied tussen de Groest, Marktplein, Stationsstraat, Schapenkamp en Prins Bernhardstraat.

Uitbreiding van de zone is nodig omdat er in het vuurwerkloze gebied toch nog enkele incidenten hebben plaatsgevonden, meldde de burgemeester in juni. “Dit verbod geldt niet alleen voor de openbare weg, maar ook voor de tuinen en balkons die in de vuurwerkvrije zone zijn gelegen”, luidt de uitleg. Broertjes voegt eraan toe dat zogeheten fop- en schertsvuurwerk, zoals sterretjes, knaltouwtjes en dergelijke, wel zijn toegestaan.Net zoals vorig jaar zijn er acht buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) actief in de vuurwerkvrije zone. Zij verzorgen het toezicht en de handhaving.

Op het gebied van preventie gaan alle prullenbakken in Hilversum rondom de jaarwisseling op slot, behalve die in het centrum. Deze ook dicht doen, geeft te veel rommel en overlast, is de verklaring van de burgemeester. Hij roept deelnemers aan WhatsAppbuurtgroepen, jeugdboa's en bewoners op alert te zijn. Als zij zien dat straatmeubilair of andere zaken moedwillig worden vernield, dan wordt hen verzocht dit te melden bij veilig@hilversum.nl.
Op donderdag 4 januari doet de gemeente aangifte bij de politie als er sprake is van schade aan straatmeubilair, openbare verlichting, weginrichting en openbare gebouwen. Wie de schade heeft veroorzaakt, moet ook de rekening betalen, is het credo uit het raadhuis. Opnieuw is een ambtenaar in deze periode rond oud en nieuw belast met de taak van schaderegisseur. Deze persoon richt zich speciaal op het schadeverhaal tijdens en vlak na de jaarwisseling.

Met al deze maatregelen, die lang niet bij iedereen in goede aarde vallen, moet oud en nieuw in Hilversum gezelliger en vooral veiliger worden. Dat is het doel dat de burgemeester nastreeft. Hij vindt het van de gekke wat er soms allemaal gebeurt, liet hij al eens optekenen. Daarmee verwijst hij bijvoorbeeld naar zijn ervaringen toen hij net burgervader was van Hilversum: een enorme vuurwerkbom bij Theater Gooiland en een incident bij Podium de Vorstin.

Het vernieuwde Marktplein is het decor van Hilversum Viert, het programma dat de gemeente met ondernemers en sponsors mogelijk maakt. Het programma begint daar om 17.30 uur. Vanaf 18.30 uur is er een educatief programma en deelt de burgemeester vuurwerkbrillen uit. Ditmaal is de kindervuurwerkshow, vorig jaar nog op de Kerkbrink, vanaf 19.00 uur op het marktterrein. Tot aan middernacht verzorgen twee bands de muziek. Om 00.00 uur start de centrale vuurwerkshow, die door een lokale vuurwerkhandelaar wordt verzorgd. De show duurt ongeveer een kwartier. De hele organisatie kost zo'n 30.000 euro.

'Dit verbod geldt voor de openbare weg en tuinen en balkons'

Wie daarna nog door wil feesten, kan dat doen in de diverse horecazaken in het centrum. Deze mogen op 1 januari langer openblijven dan normaal. De cafés sluiten om 5.00 uur en de nachtzaken mogen zelfs nog een uur langer openblijven. Wel is de regel dat zij na 3.00 uur niemand meer binnen mogen laten.