Burgemeester wil met provincie praten over het bespoedigen van het fusieproces.
Burgemeester wil met provincie praten over het bespoedigen van het fusieproces. Foto: Bastiaan Miché

Broertjes zet in op snellere fusie Gooi

HILVERSUM Wijdemeren en Hilversum zijn gebaat bij een fusie die zo snel mogelijk tot stand komt. Nu de provincie hardop gezegd heeft dat de gemeenten samen moeten gaan, vindt burgemeester Pieter Broertjes dat de twee het fusieproces zo snel mogelijk moeten uitvoeren. De Hilversummer wil dan ook tempo maken en voor 2021 klaar zijn.

"We gaan op weg naar 2021. Dat is wel lang, hoor, voor een fusie. Je moet het wel een beetje in een tempo doen, anders wordt iedereen daar chagrijnig van", zo tekende Broertjes op tijdens 'Het gesprek met', het programma van deze krant en GooiTV dat onder meer te zien is op onze websites.

Samen met Wijdemeren wil Broertjes in Haarlem duidelijk maken dat eerder fuseren wenselijk is. "Wij bepalen het tempo met elkaar", geeft de burgemeester aan. "Dat hoeft niet langer te duren dan strikt noodzakelijk wat mij betreft. Dus we gaan daar nog eens met de provincie over praten hoe we dat tijdspad vorm gaan geven. We kunnen aan de slag", meldt hij verder.

Inmiddels heeft Broertjes al een onderhoud gehad met zijn Wijdemeerse collega Freek Ossel. Tijdens de laatste raadsvergadering was er ook een dringende oproep aan zijn adres om snel contact te leggen met de buren om de banden aan te halen en de gesprekken over het fusieproces te starten. Het verzoek is snel ingewilligd, want beide heren hadden al een afspraak ingepland.

"De relaties zijn goed", stelt Broertjes, die zich wel realiseert dat een groot deel van de politiek en van inwoners van Wijdemeren een fusie met Hilversum helemaal niet zien zitten. "We gaan nu kijken naar een aantal dossiers om te kijken wat we wat kunnen verbinden met elkaar. En hoe we elkaar op een pragmatische manier kunnen helpen", besluit de burgemeester.