Komt er een ander parkeerregime?
Komt er een ander parkeerregime? Foto: Bastiaan Miché

Blauwe zone op de Gijsbrecht?

HILVERSUM "Een blauwe zone komt ongetwijfeld aan de orde met de Gijsbrecht van Amstelstraat", zo liet verkeerswethouder Floris Voorink de commissie Verkeer en Beheer vorige week weten. De VVD'er is gisteren in gesprek geweest met de ondernemers over het parkeerregime.

Hilversum kent nu drie blauwe zones: bij de winkelcentra aan de Stephensonlaan en rondom de Riebeeck Galerij en bij Begraafplaats St. Barbara. Uitbreiding van het aantal zones is mogelijk en is welicht een goede optie voor de Gijsbrecht. Maar Voorink wil zelf terughoudend zijn met het invoeren van de blauwe kaart. Dat komt ook omdat daar een aardig kostenplaatje aan hangt van 400.000 euro per jaar, al houdt Hilversum wel wat euro's over aan parkeren. "U kunt dat aanpassen. U heeft begrotingsrecht", zei hij tegen de commissie. "Ik stel wel voor dat we dit dan ook gaan invoeren op de Emmastraat en andere winkelstraten."

Op de 'Gijs' geldt betaald parkeren. Nu is er commotie ontstaan bij de ondernemers. Zij menen dat wethouder Wimar Jaeger van Economische Zaken in juli bij de presentatie van 'De ideale Gijsbrecht 2022' heeft gezegd dat de gemeente ervoor gaat zorgen dat de bezoekers het eerste kwartier gratis kunnen parkeren zodat zij snel een boodschap kunnen doen. Jaeger zegt dat het geen belofte was maar dat hij ging kijken wat mogelijk was.

Voorink, die over parkeren gaat, zei behoorlijk met de kwestie in zijn maag te zitten. Het eerste kwartier gratis staan is technisch niet haalbaar in de parkeerautomaten en op de betaalapp. De wethouder realiseert zich dat er wat moet gebeuren en gaat daarom het gesprek aan met de ondernemers. "Het loopt daar wat terug door het succes van Kerkelanden."