Bianca Verweij: stukken ontbreken.
Bianca Verweij: stukken ontbreken. Foto's: Bastiaan Miché

Fusie Veiligheidsregio is opnieuw SP tegen de anderen

hilversum Ziet de SP spoken of zijn alle andere politieke partijen in Hilversum blind? Die vraag blijft hangen na afloop van de discussie over het proces rondom de voorgenomen fusie van de veiligheidsregio's Gooi en Vechtstreek en Flevoland én ook de GGD's in de gebieden.

Fractievoorzitter Bianca Verweij van de SP noemt het teleurstellend dat eerdere vragen van haar partij - waarom is de fusie noodzakelijk? - over dit onderwerp niet door burgemeester Pieter Broertjes zouden zijn beantwoord en enkele stukken zouden ontbreken. En zonder die inhoudelijke stukken is een goede, inhoudelijke discussie hierover voeren volgens Verweij niet mogelijk. Zij gaf Broertjes daarom een klein spiegeltje cadeau om te kunnen reflecteren.
Het verhaal van Verweij en een eerdere mail van haar aan alle politici leidden tot veel verbazing bij alle andere aanwezigen. Met name Anne de Jong van D66 vindt het gehele dossier een mooi voorbeeld van participatie en betrokkenheid, waarbij alle scenario's zijn doorgenomen. "Alle opties zijn langs geweest. Niks aan de hand. Dit is juist een feestje."
De discussie is in de aanloop naar een regionale bijeenkomst in de Hilversumse brandweerkazerne donderdagavond waarin het proces over de voorgenomen fusie wordt toegelicht. Belangrijkste redenen voor die fusie is de hoge kosten te drukken en de kwaliteit te vergroten. Bovendien kunnen beide regio's met een fusie gebruikmaken van elkaars oefenfaciliteiten. Momenteel zitten de betrokkenen nog in de fase van praten en inspraakrondes. Per 1 januari 2020 moet er één ambtelijke organisatie zijn.
De SP vindt echter dat er te veel vragen overblijven en vindt de fusie van de GGD's opmerkelijk, omdat deze eerder niet doorging. Voor Broertjes blijft het 'een puzzel' waarom hij niet meer het vertrouwen geniet van de SP. Hij stelt dat alle stukken wél beschikbaar zijn en zou altijd transparant zijn geweest. Verder wil Broertjes voorkomen dat de landelijke politiek zich met de kwestie bemoeit als er bij een gemeentelijke herindeling nog maar drie Gooise gemeenten zijn.
Verweij is echter allesbehalve gerustgesteld en vraagt zich af op basis van welke stukken zij (voor 18 januari volgend jaar) een besluit moet nemen over deze zaak. Broertjes zegt daarop dat er na de bijeenkomst van donderdagavond meer duidelijkheid komt. Opvallend is tot slot de inbreng van Michiel Eerenberg namens Hart voor Hilversum. Hem valt op dat Broertjes en Verweij terwijl ze tegen elkaar praten elkaar niet aankijken, maar meer hun telefoon bestuderen. "Dat vind ik jammer."

Pieter Broertjes: altijd transparant.