Jan Rensen: 'Het rommelt al vier jaar.'
Jan Rensen: 'Het rommelt al vier jaar.' Archieffoto: Bastiaan Miché

PvdA: 'Geen eenheid, geen vertrouwen'

Hoe moet het verder met de Hilversumse PvdA? Dat vragen ook enkele leden van de partij zich af nadat zij deze week hard botsten met het bestuur.

hilversum Al langere tijd is het foute boel binnen de partij, maar tot vorige week bleef de kritiek binneskamers. Tijdens de drukbezochte ledenvergadering in de bibliotheek kwam echter het hoge woord eruit. Oud-wethouders Jan Rensen, Hennie Borstlap en Jesse Flink en ook fractievoorzitter Hans Haselager stellen dat het huidige bestuur op alle fronten faalt.

Het rommelt al vier jaar, vertelt Rensen, die wordt gezien als woordvoerder namens de klokkenluiders. Zij dienden afgelopen week een motie in met als verzoek het huidige bestuur te ontslaan van al zijn plichten en leden te verzoeken een interim-bestuur te formeren. Op die manier kunnen er zo snel mogelijk een nieuwe kandidatenlijst en een campagne komen in de aanloop naar de verkiezingen van maart volgend jaar.
De huidige leden zijn namelijk not amused over de huidige conceptkandidatenlijst, die slechts uit zeven namen bestaat en waarin alle vaste en betrokken medewerkers worden gepasseerd door twee onbekende nieuwkomers: Joop Lahaise en Jacqueline Kalk. Hans Haselager, die al wel had aangegeven niet meer op de eerste plek te willen staan, staat niet eens op die lijst.
En het programma is maar een beetje bij elkaar geschraapt, stelt Rensen. "Momenteel is er geen campagneplan en geen campagnebudget en slechts een waarnemend campagnecoördinator", staat in de motie. "De kans is reëel dat we niet eens folders hebben om uit te delen. Er is geen team dat de straat op kan. Geen eenheid, geen vertrouwen in elkaar. (...) De huidige onvrede en amateurisme straalt af op de PvdA in Hilversum. Hierdoor raken kandidaten en vrijwilligers gedemotiveerd en heeft de PvdA voor (en vooral na) 21 maart 2018 geen actieve leden meer."
Harde taal dus, waar Haselager het wel mee eens is. Het partijprogramma staat volgens hem vol met algemeenheden en is totaal niet gericht op de Hilversumse situatie. Ook ziet hij liever dat Saami Akrouh, derde op de lijst en al acht jaar raadslid, hem opvolgt als lijsttrekker. "De nummers 3 tot en met 7, waar ik als fractievoorzitter leiding aan geef, zijn echt heel boos en voelen zich gepasseerd."
Het bestuur onder leiding van voorzitter Willem Hendrikx schorste de anderhalf uur durende bijeenkomst meerdere malen en verliet - de aanwezigen in verbijstering achterlatend - toen de zaal. Er is dus niet gestemd over de motie. Haselager: "Er waren mensen voor het eerst die zich afvroegen wat er toch gebeurde. Ook was er een Roemeense meneer die aangaf dat hij dit nog nooit had meegemaakt."
Hendrikx wil of mag maandag niet praten. Het lokale bestuur heeft namelijk inmiddels het landelijke bestuur benaderd en van daaruit wordt de woordvoering verzorgd. In een brief van dat landelijke partijbestuur aan de leden staat dat er een situatie is ontstaan waar de afdeling zonder interventie van buiten niet uit kan komen. En dus is ingrijpen noodzakelijk. Dig Istha (oud-wethouder Groningen en voormalig partijbestuurder) en Fouad Sidali (wethouder Culemborg en voormalig partijbestuurder) maken op korte termijn een analyse van de situatie en gaan daarvoor in gesprek met alle betrokkenen. Op basis van deze gesprekken wordt een nieuwe datum voor voortzetting van de ledenvergadering vastgesteld.