Foto : Bastiaan Miché
Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Gijzelnemer MediaPark moet naar Pieter Baan Centrum

Estella Heesen

Hilversum De 33-jarige gijzelnemer die een medewerker van de NPO bedreigde en ruim een uur gijzelde in het NPO-gebouw aan de Bart de Graaffweg op het Mediapark in Hilversum, zal meewerken aan een onderzoek in het Pieter Baan Centrum.

Zo werd duidelijk tijdens de pro-formazitting dinsdag in de rechtbank van Lelystad. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is op 3 april in 2018.

De Hagenaar verschafte zich op 17 augustus toegang tot het NPO-gebouw nadat hij een medewerkster bedreigde met een mes. Met het mes op de keel van het slachtoffer liep hij het gebouw in en riep dat hij zendtijd wilde bij de NOS. Ook moest er een cameraploeg opgetrommeld worden.
Daarop liep hij een kantoor in, stak het mes in een muur en sommeerde de vrouw te gaan zitten, waarna hij haar handen bij elkaar tapete. Hij bedreigde haar met de dood. "Ik wil dat de acties van de AIVD stoppen. De wereld moet weten wat de AIVD allemaal doet." Voorts zou hij gezegd hebben niemand wat aan te willen doen, maar dat iedereen dan wel moest meewerken.
Een arrestatieteam kon de man overmeesteren nadat een onderhandelaar met hem in gesprek was gegaan.
De man, die in een cel in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught zit, zal op 13 december naar het Pieter Baan Centrum worden overgebracht waar hij zes weken zal worden geobserveerd. Hij verklaarde tot die tijd graag naar huis te willen om het contact met zijn familie te herstellen. Zijn advocaat verklaarde dat de detentie zijn cliënt erg zwaar valt.

Huilen

De man was geheel in het wit gekleed en zag er broos uit. Toen de rechter het verzoek afwees omdat zij vond dat het belang van de samenleving in deze zaak van grotere waarde is dan het belang van de verdachte, moest hij huilen.
De medewerkster van de NPO was tijdens de zitting niet aanwezig en zal zeer waarschijnlijk niet bij de inhoudelijke behandeling op 3 april zijn. Zo liet haar advocaat weten. "Ze maakt een hele zware periode mee", aldus haar raadsman.