De vredewandeling trok weinig deelnemers.
De vredewandeling trok weinig deelnemers. Foto: Bastiaan Miché

Vredesvlam in Hilversum?

HILVERSUM Er komt mogelijk een vredesmonument - een permanente vredesvlam - in Hilversum. Enkele inwoners hebben samen met de organisatie World Peace Flame de gemeente verzocht dit monument te plaatsen om als Hilversum uitdrukking te geven aan het belang van vrede.

Het college van burgemeester en wethouders (B en W) onderzoekt momenteel de voorwaarden en de mogelijkheden om dit monument te realiseren, schrijven burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Eric van der Want van Onderwijs. Van belang daarbij is de betrokkenheid van de inwoners bij de financiering (middels crowdfunding) en omtrent het beheer van dit monument. Waar en wanneer het monument komt, wordt niet vermeld. Komend voorjaar komen B en W met een voorstel aan de gemeenteraad.

In de brief kijkt het college terug op de afgelopen Vredesweek tussen 18 en 24 september en vooruit naar de volgende. Belangrijkste reden om mee te doen is actief bijdragen aan het behoud van vrede en het stimuleren van een verdraagzame en open samenleving.
Tijdens de afgelopen Vredesweek was er onder meer een tentoonstelling waarin scholieren hun vredesheld portretteerden en ook een scholierendebat, dat volgens Broertjes en Van der Want (een van de juryleden) een groot succes was. Ook een workshop voor docenten, jeugdverpleegkundigen en jongerenwerkers over het omgaan met inwoners die een extreem ideaal aanhangen was goed bezocht.

Maar niet alles was een succes. Zo trokken de workshops voor het algemene publiek en de afsluitende Vredeswandeling (Walk of Peace) minder deelnemers dan verwacht. Het is nog maar de vraag of deze onderdelen volgend jaar een vervolg krijgen.