De proef met betaald parkeren op de Taludweg krijgt een definitieve status.
De proef met betaald parkeren op de Taludweg krijgt een definitieve status. Foto: Bastiaan Miché

Proef Taludweg wordt definitief

De slepende kwestie is over. Betaald parkeren is definitief op de Taludweg en een deel van de Hyacintenlaan. Met de handen in het haar is dit advies er gekomen.

HILVERSUM De strip aspirientjes kan terug in het doosje in de medicijnkast. Aan het hoofdpijndossier Taludweg is vorige week een einde gekomen. Betaald parkeren blijft op de Taludweg en een deel van de Hyacintenlaan. De proef krijgt een definitieve status. Die knoop is vorige week woensdag doorgehakt tijdens de commissie Verkeer en Beheer.

Twee jaar terug was er volop strijd door de bewoners van de Schrijvers- en Dichtersbuurt. Mailoxen in het raadhuis stroomden over. Op social media laaide de discussie over wel of geen proef met betaald parkeren/vergunningparkeren hevig op. Steevast zaten er minstens tien insprekers bij commissievergaderingen of puilde de publieke tribune uit als de raad over dit voornemen vergaderde. Vurige pleidooien voor het openhouden van de groenstrook én argumenten om die vooral dicht te gooien. De buurt was zwaar verdeeld en sprak zich uit.

Nu de proef bijna op z'n einde is en de wethouder een keuze moet maken, is het akelig stil in de wijk. Daar zaten Voorink én de commissie mee in hun maag. "Je hoopt hier ook op een Noord-Koreaans antwoord", aldus de wethouder. "Maar je krijgt een respons van niks en een verdeelde uitslag. En succes ermee", voegde hij eraan toe. De respons op de evaluatie-enquête van de proef was laag. Te laag. En, hoe kan het ook anders, de meningen liepen nog steeds behoorlijk uiteen. Als voorbeeld de uitslag van de Taludweg-bewoners die hebben gereageerd: vijftien zijn voor de definitieve status en vijftien zijn tegen.

Was de lage respons desinteresse of zijn de buurtbewoners lamgeslagen en vertonen zij politieke vermoeidheid? Marlon van Dalen van Hart voor Hilversum probeerde dit beeld te nuanceren door te stellen dat er in de afgelopen twee jaar zestien nieuwe gezinnen zijn komen wonen. Voor hen hoort het vergunningparkeren er gewoon bij. Voorink was een andere mening toegedaan. Hij vermoedt dat de buurt inderdaad denkt dat ze maar wat doen in dat raadhuis. 'Salamipolitiek', was zijn gebezigde kwalificatie.

Duidelijk was wel dat bijna alle fracties een klap wilden geven op deze slepende kwestie, zoals D66-raadslid Annette Wolthers het omschreef. Al opperde een enkeling toch nog uitstel van het besluit of was er een oproep voor meer onderzoek. Oké, de parkeerdruk in de omliggende straten is verergerd, maar niet fors. Uit onderzoek blijkt dat de parkeerdruk is gestegen van 58 naar 65 procent. Nergens is een heel duidelijk tegen te horen, dus was het advies aan Voorink om het betaald parkeren definitief te maken op de twee genoemde straten.
Wat te doen met de Potgieterlaan en de Multatulilaan? Die straten zijn net aangehaakt bij de proef. Het ging de commissie en Voorink te ver om het betaald parkeren ook hier meteen een definitieve status te geven. Dat gebeurt niet. Tot 1 oktober 2018 geldt het experiment en volgt een extra evaluatie.
Verder gaat Voorink in gesprek met collega Van Vroonhoven om te kijken of het mogelijk is de stoepranden aan te passen. Zelf gaat hij de komende maanden eens heel hard nadenken of hij de parkeerhaken wil weghalen. Die wens is er bij sommige bewoners. "Het zoveelste dilemma in dit dossier", liet Voorink nog optekenen.