Tot zondag meestal droog, lichte vorst in de nacht

De meteorologische winter staat in de startblokken. Vrijdag klinkt het startschot. Het weer volgt dit verloop met lichte vorst in de nacht. Tussen een langgerekt lagedrukgebied van Scandinavië tot aan de Middellandse Zee en een Atlantisch hogedrukgebied voert een noordelijke stroming dan koude lucht aan.

Vrijdag + het weekeinde

In de nacht van vrijdag en zaterdag vriest het licht (tot -3 graden). Overdag blijft het beide dagen droog. Er is kans op mist. Naast bewolking kan overdag de zon nu en dan schijnen. Bij een matige wind, eerst noordoost, later draaiend naar west, wordt het 3 à 4 graden. In de loop van zaterdag volgt meer bewolking met in de avond kans op wat regen. Zondag vriest het 's nachts nauwelijks meer. Overdag is er veel bewolking met af en toe regen. De zuidwestenwind trekt iets aan. Het wordt 8 graden.

Trend na het weekeinde

Na de passage van een warmtefront zondag met wat regen is het maandag met 9 graden vrij zacht. Op sinterklaasdag passeert een koufront met daarachter opnieuw polaire lucht. Daarin ontstaan geregeld buien, lokaal met hagel. De maxima liggen rond 6 à 7 graden.

Weetje

In november kan het al vroeg winters koud zijn. Vorig jaar werd het in de laatste novembernachten -7 graden. In 2010 bleef het tussen 28 november en 4 december ook overdag vriezen. Er viel sneeuw. In enkele nachten daalde het kwik tot -10 graden. Volop winters was het in november 1993. Tussen 16 en 30 november vroor het elke nacht tussen -3 en -9 graden. Op 5 dagen bleef het ook overdag vriezen.