'Ik zet me in voor alle Hilversummers', aldus Henk Blok, die na 21 maart raadslid hoopt te zijn.
'Ik zet me in voor alle Hilversummers', aldus Henk Blok, die na 21 maart raadslid hoopt te zijn. Foto: Bastiaan Miché

'Je moet niet van iets weg willen, maar juist ergens naartoe gaan'

Politiek is geen voetbal, maar transfers komen wel steeds vaker voor. Bij het grotere Hart voor Hilversum meent Henk Blok meer te kunnen bereiken.

HILVERSUM "Je moet niet ergens weg willen, maar ergens naartoe gaan. Je moet voorwaarts in het leven en dat is wat ik doe." Dat zijn de woorden van Henk Blok. De 74-jarige Hilversummer maakte afgelopen week bekend van Leefbaar Hilversum (LH) over te stappen naar Hart voor Hilversum (HvH).

Vanaf vorige week donderdag, toen HvH de politieke transfer aankondigde in een persbericht, is Blok weg bij LH. Per direct heeft hij zijn functie als partijvoorzitter en commissielid neergelegd. Dat was een eis van het bestuur van HvH. "Als je overstapt dan doe je dat meteen", verduidelijkt bestuursvoorzitter Marjon Heijnen.

Blok is het helemaal met haar eens, al realiseert hij zich wel dat hij de komende maanden geen commissiewerk kan doen. De partij telt al het maximum van vier fractiemedewerkers. Langs de zijlijn staan, is wennen. Maandag was er een bijeenkomst met de politiek uit Hilversum, Gooise Meren en Laren over de aankoop van Crailo (zie pagina 9) in de raadzaal. Normaliter was hij de woordvoerder, maar dit keer was er een plek achteraan in de zaal. Het hoort bij de gevolgen van zijn besluit. “Hart gaat kijken hoe ik me actief of passief voor hen in kan zetten tot aan de verkiezingen. Voorlopig ben ik een 'ambteloos lokale politicus', zoals iemand mij van de week noemde", grapt de Hilversummer.
Zijn voormalige fractievoorzitter Mirjam Kooloos heeft Blok donderdag na overleg met de griffier direct afgemeld. "Ik had altijd gedacht dat we deze periode nog samen zouden uitzitten", aldus Kooloos. "Ik had tot 1 april kunnen blijven. Uit persoonlijk oogpunt had ik dat ook wel gewild, maar dat zou enorm conflicteren", legt Blok uit.

Opmerkelijk vindt Blok de overstap van de ene lokale naar de andere lokale partij niet. Dit is naar zijn mening de uitkomst van het proces dat eerder dit jaar is ingezet toen LH het idee opperde bij HvH om plannen voor samenwerking uit te gaan pluizen. Dat woord werd al snel 'samenvoeging'. De partij met één zetel zou komen te vallen onder de club die zes zetels heeft en grote ambities heeft voor 2018 en verder. "Een verstandige zet", is Bloks omschrijving.

In juli schreven Kooloos en Blok zich in met uitzicht op een goede plek op de conceptkandidatenlijst. Kooloos stapte in de tussentijd uit, omdat duidelijkheid uitbleef. Zij gaat tot en met maart alleen verder met Leefbaar. "Ik red me wel." Blok zegt de uitgezette koers vast te hebben gehouden. Hoe hoog hij op de kandidatenlijst komt, wordt vandaag - donderdag 7 december - bekend.

'Ik had kunnen blijven bij LH, maar dat zou enorm conflicteren'