Een deel van het team van Your Coffee.
Een deel van het team van Your Coffee. Foto: Karin van Leeuwen

Your Coffee gunt iedereen koffie

Hilversum In Italiƫ is het begrip 'uitgestelde koffie' ingesleten, in Nederland zijn maar weinig mensen die weten wat ermee wordt bedoeld. Het is simpel: je gaat een barretje binnen, bestelt een koffie voor jezelf en eentje voor iemand die dat niet kan betalen. Deze maand introduceert Youri Erades het begrip in zijn Your Coffee.

door Karin van Leeuwen

In het monumentale pand aan de Kerkstraat waarin de koffieshop ruim twee jaar is gevestigd, was tot 1998 het onderkomen van het Leger des Heils. "Zo vaak komen er mensen van het Leger binnen die vertellen over de tijd dat zij in dit pand zaten. De geest van 'iets voor elkaar doen en betekenen' waait hier nog steeds. Het is goede grond", legt Erades uit. Zo kwam hij op het idee van de uitgestelde koffie. "Wie een koffie voor een ander koopt, weet niet voor wie hij betaalt. Maar als iemand binnenkomt en vraagt of er een uitgestelde koffie is, dan is die er en krijgt diegene er een gratis", legt Youri Erades het systeem uit.

Eenzaamheid

Het is niet voor niets dat de Hilversumse ondernemer er deze maand mee start; december is de maand van feest en bezinning, maar ook van eenzaamheid. "Mensen zijn in december meer bereid na te denken en rekening te houden met anderen die het minder goed hebben, voor wie het niet vanzelfsprekend is koffie in een bar te drinken." Wie het volledige bedrag van een koffie te veel vindt om weg te geven, kan ook een eurootje geven. "Dan leggen wij die andere erbij en hebben we alsnog een uitgestelde koffie", lost Erades het simpel op. Hij verwacht dat veel van zijn vaste gasten willen bijdragen. "Mijn vaste klanten zijn bewuste mensen die oog hebben voor hun medemens. Dus dat zit wel goed."