De 'studenten' gaan informele zorg in de wijk bieden.
De 'studenten' gaan informele zorg in de wijk bieden. Foto: ZorgMies Nederland

De win-winsituatie van het werk-leerbedrijf in de zorg

HILVERSUM De kaartenbak wordt minder vol. Mensen die nu zonder baan zitten, kunnen opleidingen volgen, zich ontwikkelen, doorstromen naar een andere opleiding of doorgroeien naar een betaalde baan. Wethouder Eric van der Want ziet louter positieve gevolgen van de pilot met een werk-leerbedrijf in de zorg.

In februari gaan de eerste 20 kandidaten van start. Zij volgen een eenjarige zorgopleiding bij het MBO College. Dit lokale instituut stapte eerder dit jaar naar de gemeente om uit te zoeken of een werk-leerbedrijf haalbare kaart is. Uit onderzoek van Calibris Advies blijkt dat dit concept in Hilversum goed is in te passen.

Om op deze manier laagdrempelige zorg te kunnen geven in de wijken, is niet nieuw. Dat wiel is elders al in het land uitgevonden, waaronder in IJsselstein waar een Hilversumse delegatie een werkbezoek aan heeft gebracht. Op voorhand zien de cijfers van die andere gemeenten er mooi uit. Van de deelnemers heeft 80 procent het diploma mbo-niveau 1 of 2 behaald. Van hen gaat 60 procent door naar een vervolgopleiding of vindt een werkgever.

Een werk-leerbedrijf is een laagdrempelig opleidingsinstituut, dat verzorgd wordt vanuit een locatie in de buurt. Daarbij valt bijvoorbeeld te denken aan Heelo aan de Oosterengweg. De opleiding, die een jaar duurt, bestaat uit een dagelijkse korte, theoretische bijeenkomst en stages die bestaan uit het vervullen van informele hulp en ondersteuningsvragen in de wijken waar geen thuiszorg of ondersteuning van de gemeente mogelijk is. Volgens Van der Want gaat het onder meer om samen boodschappen doen, een kopje koffie drinken of begeleiding naar activiteiten in de wijken.

Alles draait om 'empowerment', zoals Van der Want het noemt. Dat Hilversum op deze manier een duit in het zakje doet van de participatie is mooi meegenomen. Hoe meer mensen aan werk komen, des te minder bijstand en uitkeringen er zijn. "Maar het gaat mij echt om de mensen zelf. Het is belangrijk dat zij zich kunnen ontwikkelen", aldus de wethouder. Daarnaast is dit goed voor de sociale cohesie en versterkt dit de buurten.

De pilot duurt twee jaar en kost de gemeente in 2018 en 2019 bijna 80.000 euro. Van der Want, die na de verkiezingen stopt, ziet mogelijkheden om dit project uit te breiden naar andere sectoren in de zorg als dit werk-leerbedrijf aanslaat in Hilversum.

'Het gaat mij om de mensen. Dat zij zich kunnen ontwikkelen'