Er zit meer suiker in alledaagse producten dan men denkt.
Er zit meer suiker in alledaagse producten dan men denkt. Foto: Bastiaan Miché

'Die misleiding van de industrie vind ik heel vervelend'

HILVERSUM Koolhydraatarm eten of juist heel veel superfoods. Het is een trend, net zoals suikervrij. Suiker krijgt ook wel het stempel van 'het nieuwe vergif'. Is dat wel zo? Volgens gewichtsconsulente Petra Krijgsman krijgen veel mensen veel suikers binnen zonder het te weten. Een betere bewustwording helpt hierbij.

Nee, suiker is geen vergif. Het mensenlichaam heeft ook koolhydraten nodig, benadrukt Krijgsman. Wat de Hilversumse zorgen baart, is dat mensen vaak niet weten dat ze zo veel suiker binnenkrijgen. Gemiddeld eten Nederlanders 44 kilo per suiker per jaar, waarvan 26 kilo toegevoegde suikers zijn. "Dat is nogal wat", stelt Krijgsman.

Beter weten wat je eet, is haar devies. Dat klinkt makkelijker dan het is. "Het gaat vooral om bewustwording. Etiketten leren lezen is belangrijk, maar dat is best ingewikkeld", geeft zij aan. "Het eerste ingrediënt dat je leest op de verpakking is het hoofdbestanddeel", luidt een tip.

Ter illustratie van hoeveel toegevoegde suiker er soms in producten zit, heeft Krijgsman voor het interview boodschappen gedaan. Op tafel staan twaalf producten, waarvan sommige pretenderen gezond te zijn. Voor de producten heeft Krijgsman met suikerklonten aangegeven hoeveel suiker er in zit. Zo blijkt in een klein pakje Activia vijf suikerklonten te zitten en één kopje Zonnatura oplosthee bevat één suikerklontje. De ketjap asin spant de kroon met maar liefst 12,5 suikerklontje per 100 milliliter. "Zoute sojasaus associeer je helemaal niet met het zoet van suiker", luidt het onverwachte voorbeeld.

Suiker hoort bij het leven. Het is onder andere een conserveringsmiddel. Daardoor blijven producten langer goed. "Het is niet alleen maar rottigheid van de industrie, al vind ik die misleiding wel heel vervelend", concludeert ze. Daarnaast maakt suiker de dingen ook lekkerder. "Op een feestje eet en drink je suiker. Dat is een soort feest. Vergeet niet dat het ons energie geeft."

Omdat er de laatste jaren zo veel te doen is over gezonde voeding en feiten en fabels amper van elkaar te onderscheiden zijn, waaronder over suiker, is Krijgsman met de materie aan de slag gegaan. De Hilversumse heeft een programma en een workshop ontwikkeld over de zin en onzin van suiker. Die lessen verzorgt zij in haar praktijk aan de Soestdijkerstraatweg. Voorlichting over gezonde voeding ziet zij als een belangrijke stap naar bewustwording. "Mijn missie is om mensen in ieder geval goed op de hoogte te brengen, want als je je bewust bent van wat je binnenkrijgt, dan wordt het ook makkelijker om het te laten", is haar stelling.

'Het eerste ingrediënt dat je leest, is het hoofdbestanddeel'