Wethouder Wimar Jaeger.
Wethouder Wimar Jaeger. Foto: Studio Kastermans

Hilversum heeft tien pratende prullenbakken in het centrum

hilversum "Komen er ook pratende wc's in het centrum? Om de burgers te leren pissen?" Het is een van de reacties op de website van deze krant na het bericht dat op het C&A-plein in het centrum van Hilversum zaterdag de eerste van de in totaal tien zogeheten 'mediabins' in gebruik is genomen. Deze 'pratende' prullenbak nodigt mensen uit om afval in de prullenbak te gooien in plaats van op straat.

De mediabins zijn in eerste instantie ontwikkeld voor kinderen, die op deze manier spelenderwijs bewuster leren om te gaan met het weggooien van afval. Met behulp van een VR-game, waarmee de prullenbakken samen één verhaal vertellen, leren zij begrijpen waarom je afval moet scheiden.
Dankzij de free wifi van Ziggo in de stad kan iedereen de game in het centrum van Hilversum op zijn smartphone spelen. De game staat in contact met de mediabins, waarop een gekleurd ledlicht aanspringt. Per mediabin kan de gemeente zien hoeveel afval er in is gegooid. Verder wordt uitgelegd wat de verschillende soorten afval zijn en krijg je als speler toegang tot de mediaschatkamer.
"Door de nieuw ontwikkelde sensoren kunnen we via een dashboard op het moment zelf zien hoe vol de prullenbakken zijn", aldus wethouder Wimar Jaeger van Media en Economie. "Uiteraard werken we met twee gescheiden afvalstromen. Daarmee kunnen we als gemeente efficiënter omgaan met het legen van de prullenbakken, wat op termijn mogelijk een kostenbesparing oplevert. Zo groeien we toe naar een mediastad vol slimme technologie."
Het plaatsen van de mediabins is een experiment. Het komende jaar wordt gekeken hoe het bijhouden van de hoeveelheid afval via de vulgraadsensoren verloopt en wat de effecten zijn.
Op de website van deze krant zijn de meningen verdeeld. Zo vindt Annett Fine het maar 'onzin'. "Je behoort je troep altijd in de prullenbak te gooien. Of neem het mee naar huis en gooi het daar weg." Alexandra van Kooten heeft een andere kijk op de zaak: "Dat het blijkbaar nodig is, is al erg genoeg. Vreselijk hoe makkelijk men troep op straat gooit. Hopelijk helpt het. Ik vind het mooi dat er pogingen ondernomen worden om vuil op straat terug te dringen."