Buurtbewoners ervaren veel overlast van de bezoekers van Koffiesjop Andorra.
Buurtbewoners ervaren veel overlast van de bezoekers van Koffiesjop Andorra. Foto: Bastiaan Miché

Omwonenden zijn overlast van Koffiesjop Andorra spuugzat

'Koop de eigenaar uit en je hoeft niet meer te dweilen met de kraan open.' Dat is de oproep. De overlast wordt de omwonenden te veel.

HILVERSUM Sluit de deuren voorgoed. De gemeente moet deze mogelijkheid met beide handen aangrijpen nu Koffiesjop Andorra is verkocht. Dat vinden omwonenden van de Schapenkamp. Zij hebben aangegeven dat zij de overlast, die de coffeeshop volgens hen veroorzaakt, spuugzat te zijn.

Foutparkeren. Uitritten die geblokkeerd zijn. Hardrijders. Klanten die onder invloed rijden. Harde muziek die uit de speakers schalt. Agressieve bezoekers van de shop. Onveilig gevoel in de eigen straat. Het is een kleine opsomming van de overlast die deze kinderrijke buurt ervaart. En in de afgelopen jaren is het aantal klachten alleen maar toegenomen. Wat hen betreft had de gemeente van de gelegenheid gebruik moeten maken om de zaak van Peter Samson over te nemen, de zaak te sluiten, en daarmee in één klap een einde te maken aan alle onrust en overlast.

Die kans lag voor het grijpen. Samson stopt na 33 jaar met zijn onderneming aan de Schapenkamp 192a. Inmiddels heeft hij een koper gevonden: een collega uit Haarlem. Deze mededeling verraste de omwonenden. Zeker omdat er veelvuldig overleg is geweest tussen gemeente, politie, de shopeigenaar en de buurt. "Voor ons is dit de druppel die de emmer doet overlopen", melden de buurtbewoners in een persbericht. Zij vinden dat er een geheime deal is gesloten en dat de gemeente zich niet houdt aan het uitsterfbeleid op het gebied van coffeeshops. Hilversum wil van acht naar zes shops. "Al maanden zitten partijen met elkaar om de tafel terwijl twee van de drie ondertussen in een achterkamer besluiten over de verkoop van de zaak aan een nieuwe kandidaat", aldus de bezorgde bewoners.

De gemeente bestrijdt dat er sprake is van een 'geheime deal' en een 'nieuwe' coffeeshop. "We hebben hier zorgvuldig en juridisch naar gekeken en geoordeeld dat overname een privaatrechtelijke kwestie is", luidt de conclusie. "De overname van Andorra valt niet onder het vastgestelde coffeeshopbeleid. In het beleid staat niet dat er geen nieuwe vergunning zal worden verleend als een coffeeshophouder de exploitatie van de coffeeshop staakt. Indien de coffeeshop wordt overgedragen in de toestand waarin deze zich bevindt, zoals plaats van vestiging, dezelfde naam, overname van het personeel, een positief Bibob-advies, dan is er geen sprake van een nieuwe coffeeshop. Het is dus niet verboden om een coffeeshop te verkopen", is de toevoeging.

Samson uitkopen is geen optie voor de gemeente. Met de omwonenden zoeken naar passende oplossingen staat zeker op het prioriteitenlijstje. De buurt heeft vier maatregelen gepresenteerd om de overlast op de Monseigneur van de Weteringstraat en de Schapenkamp in te perken. Zij pleiten voor een slagboom aan het begin van de straat en het plaatsen van bloembakken aan het begin van de straat. Verkeersnoppen in hun straat moeten ervoor zorgen dat hardrijden onmogelijk wordt en invoering van vergunningparkeren vinden zij ook wenselijk.

Vorige week woensdag is er een gesprek geweest op het raadhuis, waar alle betrokkenen bij aanwezig waren. Volgens de bewoners heeft de gemeente toen aangegeven meerdere maatregelen te laten onderzoeken door een verkeerskundige. Vandaag - donderdag 7 december - staat een nieuwe sessie met de omwonenden in de agenda. Ditmaal zijn burgemeester Pieter Broertjes en wethouder Floris Voorink (Verkeer) van de partij. "Dat de verkoop juridisch juist is, betekent niet dat we geen oog hebben voor de overlast die omwonenden ervaren. Die nemen we serieus", is de stellige reactie vanuit het raadhuis. "We blijven in gesprek met de omwonenden en kijken met hen welke vervolgstappen we kunnen nemen."

'Voor ons is dit de druppel die de emmer doet overlopen'