Zeer onbestendig met winterse buien

Met december op de kalender is de (meteorologische) winter weer een feit. Vooralsnog hangt er nog geen echte vorstperiode in de lucht. Na enkele dagen met zachte lucht passeert donderdag een koufront met regen en veel wind. Daarachter stroomt met een noordwestelijke stroming polaire lucht naar onze omgeving met veel wisselvalligheid.

Vrijdag + het weekeinde

Zowel vrijdag als in het weekeinde is het wisselend bewolkt met enkele buien, met regen of hagel. In het weekeinde, vooral zondag, kunnen buien ook vergezeld gaan van natte sneeuw of sneeuw. Soms treedt ook onweer op. Er blaast een matige tot vrij krachtige wind tussen west en noordwest. Zondag krimpt de wind naar zuid. Het wordt zo'n 3 à 4 graden. Zondag niet meer dan 2 graden. In de nacht daalt de temperatuur tot iets boven het vriespunt.

Trend na het weekeinde

Voor de gehele week wordt koud kwakkelweer verwacht met geregeld winterse buien, in de vorm van regen, hagel of (natte) sneeuw. Af en toe schijnt de zon. In de nacht daalt het kwik tot rond het vriespunt met kans op lichte vorst, in de middag oplopend tot rond +4 graden.

Weetje

De herfst was zacht en nat. Met een gemiddelde temperatuur van 11.4 graden staat de herfst 9e in de top 10 van 'warmste herfstseizoenen sinds 1901'. Ter relativering: in de top 10 staan negen herfstseizoenen sinds 1999. Met 305 mm neerslag in onze regio (240 mm normaal) was de herfst nat. Het aantal zonuren (317) was vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde (314 uur).