Door het aannemen van het amendement kan het nieuwe Stationsplein verder vorm krijgen.
Door het aannemen van het amendement kan het nieuwe Stationsplein verder vorm krijgen. Foto: gemeente Hilversum

Politiek knipt plan Stationsgebied op

De schaar is gezet in het plan voor het stationsgebied. Daardoor kan Hilversum verder met de goede ideeën en is er tijd om de knelpunten nader te onderzoeken.

HILVERSUM Weer helemaal terug naar de tekentafel met het stedenbouwkundige ontwerp voor het stationsgebied ziet de gemeenteraad niet zitten. Dat is onnodig, omdat zo goed als alle partijen het met elkaar eens zijn. Dat betekent dat de plannen zijn opgeknipt. Nader onderzoek naar de verkeerskundige oplossingen volgt, terwijl het creëren van een fraaie entree van de mediastad verder in de steigers gezet kan worden.

Vooraf was duidelijk dat er iets moest gebeuren. Niemand is tegen een rigoureuze opknapbeurt van het Stationsplein. Alle fracties zien de noodzaak van deze facelift in. Hilversum moet af van dat grote kille plein dat nu een grote parkeerplaats is voor fietsen. Dat moet veranderen in een fraaie, groene en duidelijke entree van het station naar het centrum.

"Het grote probleem is dat we tegen een aantal verkeerskundige oplossingen aan zijn gelopen. Daar hikken we tegenaan", was de inleiding van GroenLinks-voorman Jan Kastje tijdens de raadsvergadering van vorige week. Zo zijn er grote twijfels en zorgen over een tunnel onder de Schapenkamp. Veel fracties willen toch weten of er niet iets mogelijk is op maaiveld. Dan is er ook nog de kwestie van het tweerichtingsverkeer op de Koninginneweg en moet echt gekeken worden naar de kleine spoorbomen.

Dat heeft geleid tot het inzicht dat niet het hele plan, waarin de uitgangspunten worden vastgelegd, incompleet is, maar een onderdeel. Nu is het ingrijpende plan, dat tientallen miljoenen euro's gaat kosten, in tweeën geknipt. Hilversum kan in de komende maanden verder vormgeven aan een aantrekkelijk plein met media en bebouwing voorzien van woon-, werk-, winkel- en recreatieve functies. In de tussentijd worden de verkeerskundige kwesties nader onderzocht. Karin Walters, fractievoorzitter van Hart voor Hilversum, is van mening dat Hilversum hiermee de dingen in de verkeerde volgorde aanvliegt. "Je moet eerst de verkeerspuzzel oplossen en dan pas maak je stedenbouwkundige plannen", gaf ze de raad mee.

"Onder een dergelijke majeure beslissing moet je een stabiele politieke basis leggen", was de uitleg van Kastje om de zaken te scheiden. 'Zijn' GroenLinks kon op voorhand al rekenen op een ruime meerderheid van de raad. Alleen Hart voor Hilversum en de SP hebben tegen dit breedgedragen amendement gestemd, dat het raadsbesluit 'Stedenbouwkundig plan Stationsgebied' nu vervangt.

Over een maand of zes moeten de verkeerskundige knelpunten helder in kaart zijn gebracht voor de politieke partijen. Dan moet bijvoorbeeld op detail het tweerichtingsverkeer op de Schapenkamp zijn uitgewerkt. Dat geldt ook voor de verdiepte ligging op de Schapenkamp en het voorstel wat daar kan op maaiveld. Glashelder moeten dan ook de varianten zijn voor het tweerichtingsverkeer op de Koninginneweg en moet er in de uitwerking een inhoudelijke samenhang zijn met de maatregelen voor de kleine spoorbomen.

In de zomer neemt de raad een besluit over de uitwerkingen

In de zomer van 2018 neemt de raad een besluit welke van de twee uitwerkingen opgenomen wordt in het bestemmingsplan. Dit geeft Hilversum ook tijd om meer investeerders voor het plan te vinden. Die ontbreken nu nog.