Wachten op sloop of toch niet?
Wachten op sloop of toch niet? Foto: Bastiaan Miché

In beroep tegen sloopbesluit

HILVERSUM Erfgoedvereniging Bond Heemschut laat 't er niet bij zitten. Zij tekent bezwaar aan tegen het besluit van het gemeentebestuur én de raad om het voormalige GAK-gebouw te slopen.

Volgens Heemschut is dit besluit puur politiek en onnodig. Daarom tekent de erfgoedclub bezwaar aan. Dat het beeldbepalende pand al in het eerste kwartaal van volgend jaar moet verdwijnen, doet de wenkbrauwen al helemaal fronsen. "Het duurt nog maanden, zo niet jaren voordat er een begin kan worden gemaakt met de herinrichting van het stationsgebied. En dan komt er grotendeels bebouwing terug", is de redenatie.

De creatie van architect Onno Greiner hoeft helemaal niet plat. Hilversum had makkelijk kunnen kiezen voor renovatie of herbestemming. Wat er mogelijk is, hebben HKU-studenten, die op verzoek van Heemschut een plan hebben gemaakt, laten zien. Zij zijn vorige week woensdag ook langsgeweest bij wethouder Wimar Jaeger. Dat was een dag nadat het college het sloopbesluit had geaccordeerd.

"De wethouder heeft nooit serieus naar herbestemming willen kijken", is de conclusie van de erfgoedvereniging. Hun indruk is dat het pand geslachtofferd moet worden. Daarom is het GAK-gebouw door wethouder Floris Voorink bewust neergezet als 'lelijkste gebouw van Hilversum'. Volgens de bestuurders staat het gebouw op een cruciale plek in de plannen voor de herontwikkeling van het Stationsplein.

Vorige week heeft de gemeenteraad het budget beschikbaar gesteld om de kosten van de voorbereiding en de uitvoering van de sloopwerkzaamheden te dekken. Het gaat om een geldsom van 761.500 euro.