Els Brons (rechts), directeur van de bibliotheek, geeft uitleg over het nieuwe logo.
Els Brons (rechts), directeur van de bibliotheek, geeft uitleg over het nieuwe logo. Foto: Bastiaan Miché

Werken aan verdere integratie na gelukkige wittebroodsweken

De bibliotheek en de Volksuniversiteit zijn samengegaan. Het is een gelukkig én een logisch huwelijk, want nu kunnen zij de Hilversummers beter bedienen.

HILVERSUM In de theaterzaal van de Openbare Bibliotheek ontbrak vrijdag eigenlijk alleen een mierzoet liefdesliedje. De verloving en de wittebroodsweken zijn de bieb en de Volksuniversiteit Hilversum (VU) heel goed bevallen. Nu de roze fusiewolk bijna wegdrijft, is het vooral zaak elkaar nog beter te leren kennen, zodat er voor Hilversum één groot educatie-instituut ontstaat.

"Wij zijn er voor de bevolking", duidde Els Brons, directeur Bibliotheek Hilversum, vrijdag tijdens het feestje in het gebouw aan de 's-Gravelandseweg. Nu de bieb en de VU samen zijn, is er meer mogelijk op het gebied van educatie. Dat is wat de twee instanties met elkaar verbindt. Terwijl de VU zich meer richt op de ontwikkeling en het onderwijzen van volwassenen komt de bibliotheek ook in aanraking met de jeugd. Scholieren komen er over de vloer en de bibliotheekmedewerkers komen ook naar de scholen toe. Gezamenlijk bedienen ze het hele veld. "Wat is er mooier dan deze twee samen te brengen?", was de retorische vraag van Brons.

In de afgelopen maanden is de fusie door het bestuur van de VU en de bibliotheek en de raad van toezicht van de bieb in de steigers gezet. Omdat de neuzen vanaf het begin dezelfde kant op stonden, er geen sprake was van een gedwongen situatie en beide partijen belang en nut inzagen van de krachtenbundeling is het een soepel verlopen proces geweest. "Het is flitsend gegaan omdat er altijd het besef is geweest dat we iets voor elkaar kunnen betekenen", aldus Gerard DuBois namens de VU. Garmt Kolhorn, voorzitter van de raad van toezicht van Bibliotheek Hilversum, bevestigde deze lezing.

DuBois wees er ook nog op dat de VU sinds de fusie met de bieb weer thuis is. In 1933 zag de organisatie het levenslicht in Hilversum. "Feitelijk zijn we terug op het oude nest. En wat mij betreft is dat een opstap naar meer."

Namens de gemeente nam ambtenaar Anne Visser het woord - de afspraak van wethouder Wimar Jaeger liep uit. Zij maakte duidelijk dat het bundelen van de krachten van de culturele organisaties een meerwaarde heeft voor Hilversum en omgeving. "Dit is een fantastisch voorbeeld van hoe je twee organisaties kunt versterken. Een beter aanbod is een goede ontwikkeling voor onze stad én de regio", stak Anne Visser de loftrompet.

Formeel is de fusie sinds woensdag 18 oktober een feit. Naast de genomen aanloop om dit samengaan te bewerkstelligen, is de tijd om nu door te pakken aangekomen. Verdere integratie is wat nu op één staat op het prioriteitenlijstje van alle sprekers. Dat moet leiden dat beide partijen meer kunnen gaan doen, zoals meer cursussen kunnen aanbieden. Wellicht kan dat in de toekomst op één plek. Nu zijn de lessen nog verspreid over heel Hilversum. Als de bibliotheek daadwerkelijk verhuist naar de Kerkbrink, dat een mediacultuurplein moet worden, kunnen de workshops en cursussen op één centrale plek worden gehouden. Vooralsnog is dat geen lovesong maar toekomstmuziek.