Roxanne Cools (rechts) is apetrots op haar leerlinge Marit Jenster die vandaag mag optreden voor koningin Máxima.
Roxanne Cools (rechts) is apetrots op haar leerlinge Marit Jenster die vandaag mag optreden voor koningin Máxima. Foto: Karin van Leeuwen

Marit danst de sterren van de hemel in
sfeervolle Kerst Muziekgala 2017

Sommige kinderen hebben 'm, de X-factor. Marit is zo'n meisje. Zaterdag 23 december. Dan steelt ze de show bij Het Kerst Muziekgala.

HILVERSUM Tja. Wat zal ze zeggen tegen koningin Máxima? Marit Jenster weet het nog niet. Het elfjarige talent danst vandaag voor de charmante vrouw van koning Willem-Alexander. Uit meer dan vierhonderd auditanten is ze, samen met veertien anderen, gekozen om op te treden tijdens Het Kerst Muziekgala 2017 in Ahoy Rotterdam.

Vanaf haar zesde jaar volgt Marit lessen bij Fit by Rox. Hoewel klein van stuk valt ze direct op. "Ik had vrij snel in de gaten dat er veel potentie in dit meisje zit," vertelt Roxanne. Haar coachen is naar eigen zeggen 'een feestje'.
Ze haast zich nuance aan te brengen: er zijn uiteraard veel meer kinderen met talent, maar groot worden heeft te maken met verschillende factoren. "Ook al is een kind goed, dan nog zal het keihard moeten trainen. Ik heb een talentengroep samengesteld met daarin dansers die het in zich hebben om heel goed te worden. Maar dat betekent keihard trainen. Vijf uur per week. Ouders moeten achter hun kind staan. Ze moeten bereid zijn hun talentje mee te laten doen aan wedstrijden en audities. Het te brengen en te halen. Daarin heeft niet iedereen zin." De ouders van Marit steunen hun dochter. Zij waren al trots, maar zijn nu apetrots dat ze is geselecteerd voor het gala in Rotterdam.

Facebook

Het was stomtoevallig dat Roxanne las dat er audities werden gehouden voor het televisieprogramma dat 23 december om 20.30 uur wordt uitgezonden bij de AVROTROS. "Ik werd op Facebook getagd door een kennis. Ik dacht meteen aan Marit. Als er een het zou kunnen, dan was zij het." Op het bericht werd door velen gereageerd. Het weerhield Roxanne er niet van om Marit voor te stellen auditie te doen. Voordat ze het meisje blij zou maken met een dode mus, nam ze contact op met haar ouders. Als zij akkoord gingen, zou ze het Marit vragen.
"Ik koos voor haar omdat ze, ondanks dat ze nog jong is, een professionele instelling heeft. Ze moet onder een flinke druk kunnen presteren. Ik weet dat zij eenmaal gezien niet wordt vergeten."

Groen licht

Haar ouders gaven groen licht en een paar weken terug vertrok Marit met haar moeder en Roxanne naar de audities in Amsterdam. Ze was zenuwachtig, maar had er vooral veel zin in. Kunnen zenuwen andere kinderen lamslaan, Marit krijgt er een tomeloze energie van die niet onopgemerkt blijft. Tijdens de auditie krijgen de talenten een dans voorgeschoteld die ze zich binnen no time eigen moeten maken. Marit rolde soepel door de rondes heen. "Moet je je voorstellen, staan er zo'n tweehonderd kinderen te dansen in een studio. De spiegels en ramen besloegen helemaal", lacht Roxanne. Haar pupil spoorde ze aan vooraan te gaan staan. "En dat doet ze dan ook. Dan staat ze daar met de juiste attitude waarmee ze iedereen mee omverblaast."

Ook al is een kind goed, dan nog zal het keihard moeten trainen

Toen de audities klaar waren, ging het trio naar huis. Of de Hilversumse was uitverkoren, wisten ze nog niet. Het verlossende woord volgde via een mailtje. "Ik hoorde mijn moeder gillen en rende naar haar toe. Toen vertelde ze dat ik mee mocht dansen. Ik was zo blij."

Ronnie Flex

Gisterenavond is de leerlinge van de Jan van Rijckenborghschool naar Rotterdam afgereisd en heeft samen met haar moeder in een hotel geslapen. Ze moet echt nog even nadenken wat ze tegen koningin Máxima gaat zeggen. "Het lijkt me zo leuk haar te zien. Maar hoe spreek je haar aan? Met majesteit?" Door de aanwezigheid van het koninklijk bezoek vergeet ze bijna dat ze straks gewoon naast presentatoren Romy Monteiro en Buddy Vedder staat. "En o ja, ik dans ook als rapper Ronnie Flex zingt." Ze meldt het. Achteloos. Alsof ze dat al talloze keren heeft gedaan. Dat is de attitude waarover Roxanne het steeds heeft.